Според президента на Украйна са необходими два документа за склюване на примирие. Единият от тях може да се отнася до гаранциите за сигурност на Киев, а вторият - към отношенията му с Москва.

Мирният договор между Киев и Москва може да се състои от два отделни документа, каза президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за украински медии.

„Единият от тях трябва да се отнася до гаранциите за сигурност за Украйна, а другият – директно до отношенията с Руската федерация“, каза държавният глава, цитиран от „Украинская правда“.

Русия иска всичко да бъде в един документ, който да обхваща всички тези въпроси, каза Зеленски.

„Никой обаче не вижда себе си на масата с Руската федерация. За тях гаранциите за сигурност за Украйна са един въпрос, а споразуменията с Руската федерация са друг“, каза украинският президент. Според него обстоятелствата се променят и хората "видяха какво се случи в Буча".

По-рано Зеленски посочи САЩ, Великобритания, Турция, Полша, Германия, Франция и Израел като потенциални гаранти за сигурност.

След началото на военната операция в Украйна на 24 февруари, руската и украинската делегации проведоха няколко кръга от преговори, последната среща лице в лице се състоя на 29 март в Истанбул. На него Киев предаде на Москва писмени предложения за разрешаване на ситуацията, руската страна след срещата намали военната активност в киевско и черниговско направление.