Съпругата на проруския украински политик Виктор Медведчук, който е задържан в Киев по обвинение в държавна измяна, заяви днес, че службите за сигурност на Украйна измъчват мъжа ѝ и че са симулирали неговото бягство от домашен арест, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Не пресконференция в Москва Оксана Марченко нарече мъжа си "политически затворник" и каза, че не знае къде се намира той. Медведчук, бивш лидер на проруска опозиционна партия и приближен на президента на Русия Владимир Путин, бе задържан във вторник след операция на службата за сигурност на Украйна.

Зеленски предлага размяна на "кума на Путин" с... ВИДЕО

Няколко дни преди руското нашествие в Украйна на 24 февруари той избяга от домашния арест. Заради обвиненията в държавна измяна и подкрепа за терористична организация той може да получи между 15 години затвор и доживотна присъда. Смята се, че 67-годишният олигарх е посредничил в сделка с въглища за сепаратистите от т.нар. Донецка народна република.

"Нямам съмнения, че моят съпруг е бит часове наред след залавянето му", каза Марченко. Тя призова за помощ в установяването на неговото местонахождение и за "спиране на физическия и душевен тормоз" над него.

Жената не даде доказателства за твърденията си, като се позова само на изявление на украински представители, че задържаният трябва да бъде осъден възможно най-бързо и после разменен срещу украинци, пленени от руснаците.