Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Киев е получил от Съединените щати усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, предаде агенция Ройтерс.

Това е първо потвърждение, че Украйна е получила усъвършенствана ракетна система "земя-въздух“. Киев отдавна настояваше да получи такива системи. Миналия месец изпращането им беше одобрено от Вашингтон.

Изключително необходимо е Вашингтон да покаже лидерство и да даде на Украйна противовъздушни системи. Искам да благодаря на президента Байдън за положителното решение, което вече е взето, каза Зеленски, според английска стенограма на текста на интервюто му.

Според него в момента Вашингтон дава на Киев 1,5 млрд. долара месечно, "за да поддържа бюджета".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви още, че преговорите с Русия ще станат невъзможни след референдумите в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и в Херсонска и Запорожка област.

"Руското правителство може официално да обяви, че референдумът е приключил и резултатите ще бъдат обявени. Това ще направи невъзможно продължаването на дипломатическите преговори с президента на Руската федерация", заяви Зеленски в интервю за американския телевизионен канал CBS.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук