Шест месеца след нахлуването на Русия в Украйна международните лидери изразяват своята солидарност с Украйна и повтарят своята подкрепа, предават световните агенции.

Големи количества военна техника бяха предоставени на Украйна от повече от 30 държави, но в някои райони украинските войски бяха силно преоборудвани.

Кои държави дават най-много?

По отношение на общите разходи САЩ са се ангажирали да предоставят много повече от всяка друга отделна страна.

Обединеното кралство и Полша са с втората и третата по големина сума.

САЩ обявиха нова помощ на стойност около 3 милиарда долара - в това, което е най-големият пакет след инвазията на Русия.

Президентът Зеленски призова за повече финансиране и каза, че месечните разходи за отбрана на Украйна са около 5 милиарда долара.

Над 34 милиарда долара долара е военна помощ на 10 от държавите.

Кои са ключовите системи?

Военни специалисти казват, че успехът на бойното поле изисква огромен набор от оръжия, както и обучение, резервни части и друга поддръжка.

"Никоя оръжейна система не е сребърен куршум", според генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Въпреки това се смята, че няколко оръжейни системи са изиграли ключова роля в конфликта досега.

Ракети с голям обсег

Анализатори казват, че Украйна силно се нуждае от по-добри доставки на артилерия и боеприпаси, за да задържи ключови позиции.

Досега най-малко дузина ракетни установки с голям обсег са изпратени в Украйна от САЩ, като няколко европейски страни също изпращат системи.

Украйна казва, че са необходими много повече, за да се спре напредването на Русия.

Американските системи са M142 High Mobility Artillery Rocket System или Himars.

Най-важното е, че обсегът на Himars и много други системи варира в зависимост от използваните боеприпаси и се смята, че западните донори не са предоставили боеприпасите с най-голям обсег.

Боеприпасите, за които се смята, че са били доставени на Украйна, дават на системата обхват от около 80 км, по-голям от системата Smerch от руска страна.

Himars също е много по-точен от еквивалентните руски системи.

Гаубици

В началото на юли Австралия, Канада и САЩ също изпратиха повече от 100 гаубици M777 и 300 000 патрона от 155 mm боеприпаси в Украйна.

Обсегът на M777 е подобен на руската гаубица Giatsint-B и много по-голям от руското оръдие D-30.

Артилерията на Украйна, създадена от Варшавския договор, използва 152-милиметрови снаряди.

Но с изчерпване на запасите Украйна преминава към конфигурираните от НАТО 155-милиметрови боеприпаси.

Преориентирането на доставките на боеприпаси на Украйна е сложно и трудно, а докладите показват, че украинските сили изпитват сериозен недостиг в някои райони.

Противотанкови оръжия

В Украйна са доставени най-малко 5000 оръжия Nlaw с раменна стрелба, предназначени да унищожават танкове с един изстрел.

Смята се, че оръжията са били особено важни за спирането на настъплението на руските сили към Киев в часовете и дните след нахлуването.

"Nlaw беше абсолютно критичен за поражението на руските сухопътни удари в ранните етапи на войната", според Джъстин Бронк от Royal United Services Institute.

Танкове

Украйна е получила повече от 230 танка, проектирани от Варшавския договор, от Полша и Чехия.

Въоръжените сили на Украйна използват Т-72 от десетилетия и разполагат с възможности за поддръжка и резервни части, в допълнение към обучен екипаж.

Дарението на Полша от танкове е частично запълнено с алтернативни оръжия от съюзнически нации, включително танкове Challenger 2 от Обединеното кралство.

Дронове

Безпилотните летателни апарати са участвали значително в конфликта досега, като много от тях са използвани за наблюдение, насочване и операции.

Турция продаде въоръжени дронове Bayraktar TB2 на Украйна през последните месеци, докато турският производител на системата дари дронове за операции за групово финансиране в подкрепа на Украйна.

Анализаторите казват, че Bayraktar TB2 са били изключително ефективни, летейки на около 7600 м, преди да се спуснат, за да атакуват руски цели с лазерно насочвани бомби.

Смята се, че те са унищожили хеликоптери, военноморски кораби и ракетни системи.

Те са използвани и за предоставяне на точните местоположения на руските позиции за прецизни артилерийски удари.

Противовъздушна отбрана

Украйна успешно спря Русия от пълен контрол над украинското въздушно пространство по време на конфликта, но многократно призоваваше за по-добри системи за противовъздушна отбрана.

САЩ изпратиха NASAMS, усъвършенствана ракетна система земя-въздух в Украйна.

Киев също получи противовъздушна отбрана С-300 от Словакия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук