"Условията в Донбас са неописуемо трудни, докато Русия се опитва да овладее цялата територия на Донецка и Луганска област, и Киев съзнава, че не може да си върне всичко, окупирано от Москва по военен път".

Това признание направи украинският президент Володимир Зеленски в телевизионно обръщение днес. Той изрази увереност, че завзетите от нахлуването на Русия от 24 февруари насам земи ще бъдат отвоювани, но това "изглежда няма да стане с останалите".

Украинският президент вероятно има предвид анексирания през 2014 г. полуостров Крим и овладените от проруски сепаратисти през същата година части от Донецка и Луганска област, провъзгласени от тях за "Донецка народна република" и "Луганска народна република".

За тях бяха подписани и т. нар. Мински споразумения, които предвиждат начина, по който те да останат в Украйна, но впоследствие Русия ги призна за независими.  а важна цел на инвазията през последните два месеца и да бъдат превзети изцяло прилежащите области.

Володимир Зеленски изрази надежда, че съюзниците все пак ще предоставят достатъчно оръжия и че в следващите дни се очакват "добри новини" по въпроса.