Президентската партия в Украйна продължава да води според резултатите от проучване на общественото мнение преди парламентарните избори на 21 юли, съобщи Ройтерс. Анкетата на изследователската група "Рейтинг", извършена от 20 до 24 юни, констатира, че партията "Слуга на народа", основана от президента Володимир Зеленски, има подкрепата на 37,3 на сто от хората, заявили, че ще гласуват.

В предишната анкета на "Рейтинг" (8-12 юни) тази партия получи 36,9%.

В отиващия си парламент, разпуснат от Зеленски след убедителната му победа на президентските избори през април, "Слуга на народа" няма представители. Досега във Върховната рада мнозинство имаха съюзниците на бившия президент Петро Порошенко.

Според "Рейтинг" на второ място се класира проруската "Опозиционна платформа" с 9,9 процента, следвана с резултат 6,9 пункта от нова партия - "Глас", - основана от рок певеца Святослав Вакарчук. Движението "Европейска солидарност" на експрезидента Порошенко може да разчита на 5,9 на сто от гласовете, а партията "Отечество" на експремиера Юлия Тимошенко заема четвъртото място с 5,8%. Тъй като тези две партии надхвърлят 5-процентния праг за влизане във Върховната рада, те запазват шансовете си да пратят депутати в парламента. 

Анкетата на "Рейтинг" е обхванала 2000 гласоподаватели от всички области на бившата съветска република, но без анексирания Крим. Половината от мандатите в 450-местния парламент на Украйна се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално.