Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, съобщава "Ройтерс", като се позова на официално съобщение от американското правителство в неделя.

Темата на разговор ще бъде продължаващата война и "жизненоважната" нова помощ от страна на САЩ за Киев в съпротивата му срещу Русия. В съобщението си Белият дом уточнява, че двамата ще обсъдят "спешните нужди" на Украйна.

Ройтерс отбелязва, че срещата е в контекста на исканото от правителството на Байдън одобрение от страна на конгреса на САЩ на новия пакет от помощ за Украйна и Израел.

От кабинета на Зеленски съобщиха в „Телеграм“, че украинският лидер ще пристигне във Вашингтон в понеделник на работно посещение, което ще включва „редица срещи и разговори“.

Ключовите теми на визитата на Зеленски ще обхващат отбранителното сътрудничество между САЩ и Украйна, „по-специално чрез съвместни проекти за производство на въоръжение и противовъздушни системи, като и координиране на усилията на двете страни през следващата година“, се казва в съобщението.

„Владимир Зеленски ще се съсредоточи върху осигуряването на единството на Съединените щати, Европа и света наоколо, подкрепяйки Украйна в защитата срещу руския терор и в укрепването на международен ред, основан на правила и зачитане на суверенитета на всяка нация“, се казва в изявление на канцеларията на президента.

Освен това украинският президент е поканен да говори пред американския Сенат, съобщи асистент на ръководството на горната камара на Конгреса. Словото на Зеленски в Сената ще бъде от 9 ч. местно време във вторник.

По-късно стана ясно, че същия ден Зеленски ще има среща и с председателя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън, съобщи говорителят на Джонсън Радж Шах.

Съпротивата на републиканското мнозинство в долната камара е причината все още да не е одобрена предложеното от президента Джо Байдън финансиране на стойност над 100 млрд. долара за военна помощ за Украйна и за Израел и за проекти в областта на националната сигурност.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че Съединените щати "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът на САЩ не успее да одобри финансирането.

В момента Зеленски е в Аржентина за встъпването в длъжност на новоизбрания президент на страната.

Украинският лидер е имал кратък, но много оживен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, но не се съобщават подробности. 

Унгария заплашва с вето многомилиардната помощ на ЕС за Киев

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук