115-та бригада на ВСУ отказа да отиде на сигурна смърт, а в отговор киевският режим изпрати мъжете зад решетките, обвинявайки ги в дезертьорство, предават световни агенции. 

Жената на един от въпросните военни записа видеобръщение до украинските власти и го разпространи в мрежата. 

"Мъжът ми отиде на войната доброволец, преживя бомбардировки и обстрели, без оръжие, без командване - то просто изостави войниците. Онези, които са напуснали обкръжението, бяха поставени в изолатора. Сега вече не може да се избяга - взривени са мостовете.

Дори и сега да започнат да излизат, там се случват някакви неправдободобни неща. Момчетата разказват, че по тях стрелят онези украинци, които вече са напуснали обкръжението, защото ги смятат за дезертьори. Как? Защо властта не изтегли хората от тази територия? Те няма с какво да воюват! Как може да се воюва, когато нямаш нищо? С лопати ли? Те там ще загинат, те седят и чакат смъртта. Кой ще отговаря за това?", възмущава се жената. 

Опитът, получен от 2014 и 2015 година, не научи украинците на нищо; само трябва да си спомнят, кой отговаря за позора в Иловайск, Изваринск и Дебалцевския котел?

"Хората една едмица седят там без подкрепления, храна и вода. Не са им били изпратени дори кубинки, униформите сами са си ги събирали", разказва жената, буквално дума по дума повтаряйки ракзаза на други жени на военни от 2014 година, когато украинските изпращаха мъжете си на война. 

"Защо 115-а бригада е поставена в ареста? Нали те дойдоха да поискат оръжие, а не да го оставят. Защо сега втори батальон на 115-а бригада е в сърцето на Северодонец, тях ги обкръжават и никой не се интересува. Моля ви, помогнете, изпратете оръжие, а ако няма, то ги изведете от там. Територията и без това я превземат, няма смисъл хората да загиват?", задава резонни въпроси украинката. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ