34-годишната британска туристка Одри Меш и съпругът й се разхождали в каталунските Пиренеи, когато на жената й станало лошо. Съпругът извикал спасители, но очевидно мястото не било много достъпно и помощта пристигнала едва няколко часа по-късно, съобщава Lavanguardia.

През цялото това време Одри нямала пулс, дишане и като цяло никакви признаци на живот. Няма информация дали съпругът се е опитал да извърши реанимацията сам, но при всички случаи не е успял. По времето, когато спасителите пристигнали, телесната температура на жената била 18 градуса по Целзий и тя изглеждала мъртва.

В клиниката, където жената е приета, е използвана система за екстракорпорална мембранна оксигенация, с помощта на която сърдечната дейност все пак била възстановена.

За изненада на лекарите, реанимираната пациентка нямала никакви неврологични усложнения, освен загуба на чувствителност на пръстите.

Според думите на служителя на клиниката Едуард Аргудо, ключовият фактор за реанимацията на британката е бил състоянието на мозъка ѝ. „Настъпи бързо охлаждане на мозъка и нуждите му от кислород рязко спаднаха дори преди спиране на сърцето“, казал е той.

Случаите на реанимация на пострадала с толкова продължително спиране на сърцето са изключително редки, като подобно нещо се случва за първи път в Испания.

Превод и редакция: БЛИЦ