Животът на един белгиец се е превърнал в истински тормоз заради… доставка на пици. Да, сигурно много хора няма да го разберат веднага, защото за почти всеки топлата и сочна пица е едно от истинските удоволствия в живота.


Но с Жан Ван Ландегем нещата не стоят така – той получава непрекъснато доставки с пица. Без значение дали е нощ или ден, дали е празник или делник, дали пицата е вегетарианска, пеперони или с четири сирена. 65-годишният мъж получава всякакви видове и по всяко време. А самият той никога не си е поръчвал пица за вкъщи.

Историята с мистериозните доставки започва още през 2009 г., когато на вратата му звъннал доставчик от една от местните пицарии. Белгиецът отворил вратата, а момчето от прага му връчило цял куп кутии, пълни с топли пици, и тръгнало към другите си адреси за разнос.

Тогава Ландегем не се замислил особено за случилото се – просто някой е дал грешния адрес и той е получил нечия чужда поръчка погрешка. Впоследствие, за ужас на Жан, се оказва, че не става въпрос за грешка, а за странна шега, която бавно, но сигурно се превръща в мъчение.

Доставките на пици започват да зачестяват и все повече се изяснява, че посещенията до адреса му в никакъв случай не са грешка. Понякога „за разнообразие“ мъжът получава кебап, дюнери или арабски пити, но това само затвърждава усещането му, че някой си прави груб майтап.

Стига се дотам, че в един януарски ден през 2019 г. Ландегем посреща общо десет доставчици на пица на вратата си, които носят общо 14 пици, разказва webcafe. Междувременно той започва да се стресира от създалата се ситуация и от загадъчните доставки, които не е искал и се налага да отказва една по една.

Пред белгийското издание „Het Laatste“ Жан казва, че когато чуе мотопеда на пицарията, се разтреперва от стрес. Ландегем започва да получава безсъние и да живее в ужас, че във всеки един момент някой може да се позвъни на вратата му с поредната нежелана доставка.

В най-неприятните случаи Жан е получавал пица и други ястия в 2 или 3 през нощта, затова и безсънието, за което споделя, никак не е измислица. Психическите травми са за белгиеца, но дискомфортът заради мистериозните пици никак не е само у Ландегем.

Жан получава пиците безплатно и не му се налага да дава никакви пари за доставката, но от това ресторантите, които му карат храната, търпят немалки загуби.

Пиците се връщат обратно към заведенията и те на свой ред са принудени да ги изхвърлят, а една пица струва около 10 евро и нагоре, в зависимост от гарнитурите върху нея.

И докато пицариите отбелязват загуби заради нелепите шеги, които някой си прави с Ландегем, той самият се заканва със саморазправа. „Който и да се бъзика по този начин, когато го спипам – няма да е най-добрият ден в живота му“, откровено заявява Жан пред „Hat Laatste“.

Иначе случващото се не го е отказало напълно от пицата – белгиецът допълва, че от тийнейджър си купува замразени пици от супермаркета и са му любими.

Ако историята на Ландегем ви звучи странно – всъщност в нея има още един необикновен момент.

Негова приятелка, която живее в съседен град на около 17 километра, преживява абсолютно същото – също от около десет години получава тайнствени доставки на пица от неизвестен изпращач.

Доставчиците на пица идват до нейния дом в дните, в които посещават и адреса на Жан – никога няма разминаване с това. Понякога дори Ландегем успява да предупреди приятелката си, малко преди адресът й да бъде посетен.

Да, историята може да звучи измислено или да е някакъв вид реклама, но Ландегем вече се е обърнал към полицията, дал е пълни показания и дори е предоставил доказателства, например негови снимки с кутиите пица, които е получавал, без да ги иска.

Заради съвпадението с доставките на неговата приятелка от съседния град, той предполага, че шегобиецът е някой общ познат, който може би им е сърдит за нещо. Това не смекчава ни най-малко заканите на Ландегем, който е категоричен, че ще търси възмездие за причинения му пица-тормоз.