Служителите на Европейския съюз финализират "последните детайли" на предложения 12-и пакет от санкции срещу Русия, който ще включва забрана за използване на диаманти, заяви в понеделник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Той посочи, че Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, може да одобри предложения пакет в сряда. След това той ще бъде изпратен за обсъждане и одобрение от Съвета на ЕС, в който влизат 27-те държави на блока.

След руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. ЕС вече е приложил 11 пакета от санкции срещу Москва, за да намали възможностите на Кремъл да финансира войната. Мерките обхващат различни сектори и включват около 1 800 физически и юридически лица.

"Този дванадесети пакет ще включва ... нови забрани за износ, сред които ... диаманти, действия за затягане на тавана на цените на петрола, за да се намалят приходите, които Русия получава от продажбата на своя петрол - не на нас, а на други - (и) борба срещу заобикалянето на закона", заяви Борел пред репортери след среща на външните министри на ЕС.

"В момента довършваме последните детайли на този пакет", каза Борел. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук