Независимият френски журналист Винсент Ноузил в книгата си „Съдбоносни грешки” заявил, че френският президент Франсоа Оланд отдал заповед за ликвидиране извън страната на минимум 40 терористи от групировката ИД, съобщи изданието Le Mond.
Според журналиста, Оланд признал само за четири разрешения за ликвидиране на терористи, но всъщност те били 10 пъти повече. Той уточнил, че терористите са унищожени след 2013 г. под предлог, че са заплаха за националната сигурност на Франция.
 
Журналистът отбелязва, че това решение не е взето еднолично от Оланд. Преди да отдаде заповедта той се съветвал с членове на правителството и с военни. Окончателната дума обаче била на президента. Ноузил отбелязва, че такива действия противоречат на законите за военно време.
 
БЛИЦ припомня, че антитерористичната коалиция не се намира в състояние на конвенционална война с ИД и законите на войната трябва да се прилагат частично, например по отношението към пленниците, които следва да бъдат съдени като престъпници. Второ, докато терористите са с оръжие в ръцете, те са напълно легитимни цели и могат да бъдат избивани по всички начини. Така САЩ се справи с Осама бин Ладен и с останалите атакувани от безпилотни самолети с ясното съзнание кой поименно ще бъде убит.
 
Превод и коментар: БЛИЦ