Журналист от Северна Индия с положителен тест за коронавирус умря в болница, докато обяснява на живо за опитите си да бъде хоспитализиран. По данни на Vice, той е издъхнал, докато чака да бъде приет в здравното заведение.

„Аз съм на 65 г. Имам и спондилит, заради който нивото на кислорода ми падна до 52. Никой в болничната лаборатория не вдига телефона, лекуващият лекар – също”, жалвал се Винай Шривастава.

Мъжът отбелязал още, че не са му позволили да отиде сам до болницата. „Сега нивото ми на кислород е 50, а охраната не ме пуска”, казва още той.

За последен път той съобщава за състоянието си на 17 април, когато пише, че нивото на кислород в кръвта му продължава да пада. Скоро след това той умира.

 
Над 200 000 са новите случаи на COVID-19 в Индия само за изминалото денонощие, с което страната стана втората най-засегната от пандемията след Съединените щати. Броят на заразените се удвои през последните 10 дни, след като бяха разрешени масовите събирания от религиозен характер, както и политическите митинги и спортните срещи.

Властите съобщават, че здравната система е пред колапс - в страната има недостиг на ваксини, лекарства срещу коронавирус и кислород.

Заради пика на заразата, няколко държави, сред които Великобритания и Съединените щати, забраниха пътуванията до страната.