Най-малко 53 лица са починали, а повече от 1 600 души са заразени през последните пет дена поради епидемията, която се шири в Зимбабве, съобщи централата на Обединените нации в Женева. Това пише македонският “Вечер”.

Зимбабве се намира на ръба на пропастта в борбата си с холерата, а основните услуги се парализирани, предупредиха вчера южноафриканските лидери и световните политици, цитирани от британския вестник "Гардиън". Преди това Световната здравна организация съобщи, че поискала допълнителен пакет медицински материали от Дубай, за да се подготви по-добре за оказване на помощ на хората в тази държава. Хуманитарната криза в Зимбабве е на "критично ниво", но парламентарната партия ЗАНУ-ПФ на председателят Роберт Мугабе и опозиционното Движение за демократични промени (ДДП) на Морган Цвангираи с месеци се карат за министерски кресла. Междувременно може така да стане, че страната им да изчезне, предупреждава “Вечер”. Там в момента има хиперинфлация, милиони гладни хора и безработица, която е над 80 на сто. 
Първият случай на холера е бил забелязан в средата на месец август в южната част на Зимбабве, предаде МИА. От август досега в Зимбабве от холера са починали 366 души, а около 9 000 се заразени. Холерата е акутна инфекция, която предизвиква вирус vibrio cholerae в тънкото черво. Ако пациентът не се лекува, може да умре от заразната болест, която се пренася при лоши хигиенични условия. Зимбабве някога беше една от най-богатите африкански държави, се казва още в статията. /БЛИЦ