Френският пророк астролог Мишел дьо Нострдам, по-известен като Нострадамус, прави редица обезпокоителни предсказания за бъдещето в своята книга „Пророчества“, публикувана за първи път преди почти 500 години. 

В книгата, която включва 941 римувани и само едно неримувано четиристишие, философът съставя списък с грандиозни предсказания, които според него ще се случат на Земята в бъдеще. Повечето от тези пророчества не са много оптимистични. Те са посветени на бедствия като чума, земетресения, наводнения, войни и убийства.

Много хора разбираемо са скептични относно точността на предсказанията на Нострадамус, но се смята, че пророкът е предсказал няколко от основните събития в съвременната история с ужасяваща точност, векове преди те да се случат. Някои хора смятат, че Нострадамус правилно е предсказал идването на власт на Хитлер, убийството на Джон Ф. Кенеди и атентатите от 11 септември.

Сред пророчествата, публикувани от французина, има и такива, които трябва да се сбъднат през 2023 г., пише Mirror.

Кризата на разходите за живот може да доведе до канибализъм

В резултат на кризата с разходите за живот хората може да се наложи да прибегнат до канибализъм, предполага Нострадамус. В едно от четиристишията той пише: „Толкова високо ще се издигне бушелът с пшеница, че човек ще изяде съседите си“.

Според стиха храната ще стане толкова скъпа – по негово време „бушел жито“ – че хората ще бъдат принудени да се изяждат един друг, за да оцелеят. Може да звучи като кошмар, но предвид астрономическите скокове на цените на много основни храни тази година, прогнозата не е извън границите на възможното.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

По-рано тази година в интернет се разпространиха снимки на супермаркети, принудени да „заключват“ сиренето Чедър. В един момент цените на храните изпревариха сметките за енергия, тъй като разходите им скочиха до небето.

Мистериозна катастрофа на Марс

Нострадамус написа мистериозно пророчество, в което предсказа "небесен огън, когато светлината на Марс угасне". Някои свързват това с плановете на технологичния магнат Илон Мъск да изпрати пилотиран космически кораб до червената планета до 2029 г.

Опитите на собственика на X, социалната мрежа, известна преди като Twitter, да колонизира планетата, според Нострадамус, най-вероятно няма да бъдат успешни. В своите поетични, но неясни формулировки философът предполага, че на Марс ще се случи голяма катастрофа, в резултат на която „светлината“ на планетата ще изгасне.

Въпреки това, това може да е свързано и с откритие, направено по-рано тази година от НАСА, след като потенциален извънземен живот беше открит в един от кратерите на планетата. Марсоходът Perseverance на НАСА откри разнообразие от органични материали в кратера Jezero, което според експерти предполага, че в миналото е съществувала по-сложна система, отколкото се смяташе досега.

Изменението на климата може да доведе до тежки суши и наводнения

Това вече се случва в много страни по света, Нострадамус видя, че целият свят ще бъде засегнат от огромни промени във времето. Той каза: „Сухата земя ще стане още по-изсъхнала и ще има големи наводнения, когато се види дъгата.“

В Обединеното кралство хората издържаха на екстремни горещини този месец, счупвайки няколко рекорда. Не е трудно да си представим, че в бъдеще този проблем ще става все по-сериозен и целият свят ще страда едновременно от суши и наводнения.

„Големите промени“ ще доведат до ужасни бедствия

Това е поредното поетично, но неясно предсказание на френския астролог. Хората не са съгласни с тълкуването му. Нострадамус пише: "Рано или късно ще видите големи промени - ужасни бедствия и възмездие."

В един бързо развиващ се свят "големите промени" изглежда се случват през цялото време - от политически промени до екологични катастрофи. И вероятно и двете могат да предизвикат „ужас и отмъщение“.

В други четиристишия той предполага, че голяма промяна е предизвикана от широкомащабни граждански вълнения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук