Международен екип от учени откри следи от масово убийство, станало през Желязната епоха. Констатациите от изследването, публикувани в списание Antiquity, са съобщени от phys.org.

Експерти са изследвали останки от скелети, открити при разкопки в древното селище Ла Хоя, разположено на територията на съвременна Испания. Открити са костите на 13 души: девет възрастни, две тийнейджърки и новородено момиче - всички те са починали между 365 и 195 г. пр. Н. Е.

Археолозите отбелязват особената жестокост на клането: една от жертвите е обезглавена, а едно от момичетата е убито след отрязване на ръката. На няколко метра от тялото е намерен отсечен крайник с медни гривни.

Мъртвите не са погребани, а някои от тях показат признаци на изгаряне. Това показва, че селото е нападнато, всички жители са избити и къщите са опожарени. По този начин, отбелязват изследователите, Желязната епоха на Иберийския полуостров е била период на насилие.

Желязната епоха е ера в историята на човечеството, която се характеризира с разпространението на методите за обработка на метали и създаването на железни инструменти. Като цяло тя е продължила от 12 век пр. Н. Е. До 9 век сл. Н. Е., но на различни места в Европа и Азия е започнала и е приключила през различни векове.

Превод: БЛИЦ