Убийства с палки, ножове и мачете, изнасилвания и нечовешки зверства… Това са само част от ужасяващите престъпления, резултат от жестокостта на Терминатора от Конго. Истинското му име е Боско Нтаганда (Bosco Ntaganda), той е бивш конгоански бунтовнически лидер и беше осъден на 30 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, пише bg-voice.com.

Присъдата му е по общо 18 обвинения, сред тях освен за убийствата и изнасилванията, и за сексуално робство и използване на деца за войници.

През юли съдиите от Международния наказателен съд (МНС) установиха, че бойци, лоялни на Нтаганда, са извършили ужасяващи кланета над цивилни. 


Присъдата е най-дългата която МНС някога е произнасял.

Докато Нтаганда слушаше напрегнато излагането на присъдата, облечен в тъмен костюм, съдията Робърт Фремр представи обширен списък на зверства, извършени от хората му, разказват ВВС и dir.bg. Съдия Фремр описа случай с 13-годишна жертва на изнасилване, която трябваше да изтърпи години на операции и разви страхова невроза, която я накара да напусне училище.

Съдия Фремр се обърна към подсъдимия с думите, че няма реално смекчаващо вината обстоятелство по делото му, но заяви, че престъпленията му „въпреки тежестта на вината“, не са достатъчни за доживотна присъда. Нтаганда вече обжалва присъдата си.

Терминатора е първият човек, осъден за сексуално робство от Международния наказателен съд, и като цяло четвъртият, осъден въобще от този съд от създаването му през 2002 г.

Роденият в Руанда 46-годишен бивш бунтовник беше замесен в множество въоръжени конфликти както в Руанда, така и в Демократична република Конго. Той се предаде в посолството на САЩ в Руанда през 2013 г.

Анализаторите отбелязаха тогава, че това е акт на самосъхранение, мотивиран от опасността, в която е попаднал, след като загуби борбата за власт със своята бунтовническа група М23.

Прокурорите заявиха, че Нтаганда е ключова фигура в планирането и провеждането на операции на бунтовниците от Съюза на конгоанските патриоти (ОКП) и нейното военно крило – Патриотичните сили за освобождение на Конго.

Въоръжената група атакуваше хора, за които се смята, че не принадлежат към етническата група Хема, установи МНС. При едно от нападенията бойци убиха 49 души, заловени в поле с банани, използвайки „пръти и палки, ножове и мачете“.

„Мъже, жени и деца и бебета бяха намерени на полето. Някои тела бяха голи, някои с вързани ръце, други със счупени глави. Няколко тела бяха обезкървени или осакатени по друг начин“, прочете съдия Фремр.

Насилието в региона погуби повече от 60 000 души от 1999 г. насам, докато местните милиции се бореха помежду си за контрол над оскъдните минерални ресурси, твърдят групите за човешки права.