Световноизвестната испанска оперна певица Монсерат Кабайе беше погребана в Барселона, където тенорът Хосе Карерас я приветства като "най-голямото сопрано на ХХ век". Премиерът Педро Санчес и сепаратисткият президент на Каталуня Куим Тора също почетоха Кабайе, която почина в събота на 85-годишна възраст, съобщава БГНЕС.
 
Приветствана като една от най-великите певици за нейната вокална виртуозност и драматични умения, Кабайе очарова публиката в продължение на половин век с огромен репертоар, който тя представяше по целия свят. Тя влезе в елита, след като нейният дует с Фреди Меркюри, гранична комбинация от опера и рок, се превърна в химн за олимпийските игри през 1992 г. в Барселона.
 
„За мен Монсерат е най-голямото сопрано на ХХ век“, каза Карерас пред репортери. „Единственият човек, който можеше да се доближи до нея, беше Мария Калас“.
 
Гръцкият композитор Вангелис, с когото Кабайе сътрудничи, изпрати венец със съобщението: „За единствената Монсерат Кабайе“.
 
Родена през април 1933 г. в скромно семейство в Барселона, Кабайе е погребана до родителите си в гробището Сан Андреу в северната работническа част на града.