Млади българи разработиха изкуствен интелект, който рисува като известни художници. Уникалното мобилно приложение може да превърне всяка снимка в портрет от Пикасо или Ван Гог, съобщава БНТ.
Само за няколко секунди образ може да се превърне в картина на руския художник Василий Кандински. Но през това време снимката преминава дълъг път.
 
„Самата обработка на снимките е доста тежка операция. Реално погледнато за всеки пиксел се прави анализ на околните пиксели, до колко те са подобни на стиловата картинка и това се прави между 500 и 1000 пъти на картинката”, обясни Никола Иринчев, съосновател на проекта.
 
Идеята за проекта е на Георги Стоянов, който като малък искал да стане художник. Но развива компютърни умения, години по-късно работи в някои от най-големите софтуерни корпорации в света. Основният му интерес е свързан с разработването на изкуствения интелект.
 
„Реално такива приложения, които позволяват да се модифицират снимките съществува от много време. Но възможността да изкопираш щриха и типични елементи на даден автор - това за мен си остава в сферата на човешки възможните неща”, посочва Стоянов.
 
Досега двамата млади учени са разработили в приложението стиловете на художници, като Винсент Ван Гог, Пабло Пикасо, Василий Кандински. Скоро ще бъде добавен и Владимир Димитров-Майстора.
 
„Темповете, с които всичко се развива са феноменални, реално за месеци нещата се променят драстично и в се по-интересно се случват нещата в тази сфера”, добавя Стоянов.
 
Към момента приложението LUCID е напълно безплатно и набира все по-голяма популярност по света.