100-метров водовъртеж е опустошил инфраструктурата в пещерата Дяволско гърло при наводненията през уикенда. Снощи Владимир Солаков от туристическо дружество „Орфей”-Девин, които стопанисват обекта, е опитал да влезе, за да види щетите, предава NOVA.

„Опитахме се да достигнем обекта, но пред очите ни се свлече голяма земна маса - камък с размерите на пералня. Част от платното пропадна. Много е опасен пътят в момента, решихме да не рискуваме”, заяви Солаков.

Той обясни, че това е най-голямата благоустроена пещерна зала на Балканите. „Размерите й са такива, че можем да поберем храм-паметника „Александър Невски” в София. Зала висока над 30 метра и дълга над 100 метра”, обясни още Солаков.

„За една нощ над 2600 литра в секунда вода е влизала в залата, реката е влачила много дървета. За една нощ залата се е напълнила. Имало е дървета с диаметър над половин метър.

Тези дървета, налягането ги смачква, сифонът засмуква цялата вода изведнъж, което образува в периметъра на цялата зала този огромен водовъртеж”, обясни Солаков. По думите му в момента водата почти е излязла.

В следващите дни се очаква екип да отиде на място и да оцени щетите.