Ръководството на завода "Азовстал" в Мариупол съобщи, че пет бомбоубежища на територията на предприятието са в състояние да издържат на пряк удар от ядрена бойна глава.

Това каза в интервю за Би Би Си генералният директор на Металургичен завод Азовстал Енвер Цкитишвили.

Той отбеляза, че ръководството е започнало да мисли за бомбоубежища още през 2014 г., когато Мариупол попадна под силен артилерийски обстрел.


"Започнахме да възстановяваме бомбоубежища, останали от Съветския съюз. И забелязахме, че има 36, а в същото време в тях може да се поберат 12 006 души", каза той и добави, че в завода работят 10 847 души.

„Разбрахме, че можем да извикаме хора от града, които ще дойдат и ще се спасят“, каза Цкитишвили.


"Отворихме архивите... видяхме, че заводът... има пет много мощни бомбоубежища, които според нормите на съветското законодателство можеха да издържат на един пряк ядрен удар. Те можеха да издържат и спасяват хора", каза той.

Генералният директор добави, че минималната дебелина между земната повърхност и тавана на подземните тунели е 8 метра. Но според него това са комуникационни тунели, които са преходи между различни бункери, а самите бомбоубежища са по-дълбоки.


Цкитишвили каза, че в навечерието на руската инвазия в Украйна служителите на завода са създали много големи запаси от питейна вода и храна в бункери, което прави възможно да живеят в тях дълго време. Той е убеден, че това е помогнало на защитниците на Мариупол и цивилните да останат под пряката бомбардировка на руските нашественици.

Освен това той каза, че в момента в подземните бомбоубежища на завода има около 300 цивилни, сред които 30-40 са деца. Повечето хора са сериозно ранени и се нуждаят от квалифицирана медицинска помощ.


Превод: БЛИЦ