Руското командване започна да използва на фронта щурмови роти "Буря Z", съставени от престъпници, които не са успели да влязат в затвора. Това съобщи представителят на Източната група на войските на ВСУ Сергей Череватий по телевизионния канал Freedom, цитиран от УНИАН.

По думите му руското министерство на отбраната събира новобранци, използвайки всички налични източници.

„Използват и мобилизирания и боен армейски резерв (БАРС), и териториалните войски, примамват ги в различни доброволчески батальони, а сега например ротите „Буря Z“, които се формират от хора, които имат проблеми със закона“, каза Череватий.

Россия использует на фронте людей с криминальным прошлым / фото facebook.com_GeneralStaff.ua

Той отбеляза, че звената "Буря Z" са съставени от граждани, които имат проблеми със закона. Според Череватий става дума за онези хора, на които е предложено да лежат в затвора или да станат „доброволци“ за войната. Следователно тази категория лица се различава от наемниците от "групата на Вагнер", които преди това са били вербувани директно в затворите.

„Може да се каже, че Министерството на отбраната на Руската федерация прихваща инициативата на „Вагнер“, която сега донякъде намали възможността за попълване с личен състав в това направление и затова използват същите методи. Чрез военните служби. , вместо да ги дадат на „Вагнер“, както досега, искат да създадат тези бригади „Буря Z“, каза говорителят.

Службата за сигурност на Украйна задържа шестима жители на Киев, които публикуваха видеозаписи на Patriot в интернет.

„Службата за сигурност на Украйна установи самоличността на шестима жители на столицата, които незаконно разпространяваха информация за работата на силите за противовъздушна отбрана по време на масираната атака на Руската федерация срещу Киев.

В нощта на 16 май те направиха неразрешени снимки и видеозапис на работата на украинската противовъздушна отбрана и публикуваха съответните материали в социалните мрежи", се казва в съобщения на чуждестранни медии.

Задържаните са заплашени от до осем години затвор.

Украинските сили за сигурност също блокираха онлайн камери, които автоматично записваха работата на ПВО. Изяснено е, че те са в баланса на няколко киевски търговски структури. Между другото, по-рано в Украйна предложиха да спрат работата на уличните камери по време на въздушни нападения.

Преди ден Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руските военни са поразили американски зенитно-ракетен комплекс Patriot в Киев с удар на "Кинжал".

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза уникалността на тези хиперзвукови ракети. Според медиите е възможно да се унищожи ЗРК благодарение на въздушен удар.

Украинската певица Ина Воронова беше принудена да се извини за публикуването в една от социалните мрежи на видеозапис от работата на системата за противовъздушна отбрана на Киев.

Както пише "Страна", момичето снимало неспокойното киевско небе от апартамента си в жилищен комплекс "Комфорт-таун", след което веднага получило куп обиди и заплахи. Кадрите бяха изтрити, а певицата написа извинение.

„Искам да помоля за прошка Украйна и украинския народ! Простете ми, моля, извърших безразсъдна постъпка. Бях много уплашена, публикувах видео от операции на противовъздушната отбрана, когато бях вкъщи с децата си. дори не знаех какво се случва", пише тя.

Както подчерта изданието, публикуваното от него видео в момента се използва като доказателство за унищожаването на американската система за ПВО Patriot от руската хиперзвукова ракета „Кинжал“.

Прави впечатление, че Инна Воронова е бивша съпруга на киевския бизнесмен Юрий Чернецки - „киевския Ескобар“, задържан през лятото на 2022 г. за продажба на кокаин. Той пласирал наркотици на високопоставени украински служители.

 

Тактическият подход "въздушна засада", благодарение на който беше възможно да се унищожи американската система за противовъздушна отбрана Patriot в Киев, се състои в принуждаването на врага да изразходва боеприпасите си и последващото му поражение. Това каза полковникът в оставка, военен експерт Виктор Литовкин пред чуждестранни медии.

„Ние изстреляхме куп ракети, които може да не са непременно бойни, може и да са бутафорни. И врагът им отговори с изстрелвания на много скъпи, които струват 1,5-2 милиона долара всяка. Той използва 16 ракети. И когато изчерпа ракетите си, го удариха с „Кинжалите“, от които не можа да се измъкне“, обясни той.

Литовкин добави, че единственият начин да се унищожи "Кинжал" е да се свали неговият самолет-носител. Именно за да се избегне това, било решено да се изчака, докато Patriot изразходва боеприпасите си. Експертът отбеляза, че "въздушната засада" е великолепен подход, тъй като е успешен.

В нощта на 16 май американски зенитно-ракетен комплекс Patriot беше поразен с удар "Кинжал" в Киев. Както стана известно по-късно, унищожаването на системата било възможно благодарение на тактическия подход "въздушна засада".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук