Гигантският океан не спира да ни изумява с величието си. Не е необичайна гледка, да видите малка лодка насред нищото, докато не видите какво има под повърхността ... гигантски кит!

Макси Джоунс засне тези кадри в Аржентина. И съдейки по цвета на океана, става въпрос за аржентинската Патагония. Патагония е идеална за наблюдение на китове, а южните бели китове са един от четирите вида, открити тук.

Южният бял кит е вид баленов кит. През 2009 г. имаше проучване, че са останали само около 13 000 от тези китове. Китоловът драстично е намалил популацията. Очаква се обаче той да се увеличава с течение на времето.

Редкият и нежен гигант тласка напред лодката с перката си. С маса, достатъчно мощна, за да може лесно да я преобърне, китът прави това изключително внимателно подбутване. Може би това е начинът, по който той поздравява гостите си.

Скоро след това китът проследява движението на дъската, плувайки точно под нея. Въпреки размерите си, можем да видим колко грациозно плува това създание. Наистина красива среща, която се случва само веднъж в живота.

Видеоклипове като тези ни помагат да се смирим и ни напомнят, че сме само част от планета. Тези китове са интелигентни и застрашени. Те също са важна част от опазването на планетата и нашите океани здрави.