Заплахата от точкови удари срещу Украйна, според говорителя на ведомството Наталия Гуменюк, остава - предишния ден Руската федерация задейства подводни ракетоносци в Черно море с общ капацитет от 8 ракети "Калибър".

Руската федерация започна да се отказва от тактиката на масираните атаки и сега обстрелва територията на Украйна по различен начин. Това каза ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Южните сили за отбрана Наталия Гуменюк на 25 март.

Според нея сега врагът обстрелва украинските градове точково, а не с десетки ракети наведнъж. Те тестват почвата, за да намерят най-ефективния начин за себе си.

„Те избират това, което може да работи пред това, което вече е използвано, защото масираните ракетни атаки вече са нещо от миналото, те нямат такъв потенциал да изстрелят 50-70-80 ракети наведнъж, това вече е много безсмислена стъпка, но е невъзможно да се изключи в абсолютно изражение“, се казва в съобщението.

В близко бъдеще тази тактика ще продължи и те ще "смесват" ракетни атаки и атаки с дронове. Приоритетът им все още е унищожаването на обекти от енергийната инфраструктура.

Наталия Гуменюк предупреди украинците за опасността, тъй като Руската федерация изведе в Черно море подводни ракетоносци. В акваторията има 2 от тях, а общият залп на "Калибър" е 8 ракети. Опасността от масиран ракетен удар остава, така че през следващите дни в никакъв случай не трябва да се пренебрегва въздушният удар.

"Най-вероятно те са напълно оборудвани. Сега заплахата от ракетна опасност остава доста висока, тъй като подводните ракетоносачи, въпреки факта, че най-вероятно ще спестят "Калибър", са много важно оръжие, високоточно, което може да се използва конкретни цели, които противникът активно разузнаваше преди това“, обобщи Гуменюк.

На 25 март командването "Юг" съобщи, че въоръжените сили на РФ подготвят "жест на добра воля" в Херсонска област. Наталия Гуменюк отбеляза, че окупаторите са започнали да изпращат награбеното в Русия. В миналото това показваше, че руските войски са на път да напуснат окупираните територии.

ЧВК "Вагнер" е разположила сили и води мощен щурм на центъра на Бахмут, Въоръжените сили на Украйна отстъпват, но се опитват да контраатакуват.

ЧВК «Вагнер» перебросила резервы и ведёт мощный штурм центра Бахмута (КАРТА) | Русская весна

Украински военни анализатори съобщават за тежкото положение на въоръжените сили на Украйна - за продължаващите тежки боеве по цялата фронтова линия. Бойците на ЧВК "Вагнер" не се отказват от плановете си и преминават в настъпление.

Продължават ожесточени боеве в района на Централния пазар и по улиците "Базарная" и "Независимости". Командването на ЧВК "Вагнер" допълнително разположи в този район седем щурмови групи, пишат чужди агенции.

По улиците Мариуполская и Садовая има улични битки със стрелба. Руски бойци извършват масиран артилерийски обстрел.

ЧВК «Вагнер» перебросила резервы и ведёт мощный штурм центра Бахмута (КАРТА) | Русская весна

На кръстовището на улица Мариуполская и 1-ва улица Бирюковски въоръжените сили на Украйна се опитват да контраатакуват.

„Особено трудно е в района на Св. Корсунская. С голяма трудност е възможно да се забави напредването на врага.

Северът - посоките Богдановка, Хромовое, Минковка - вече са традиционно трудни. Но практически непроменена. Боевете продължават“, каза друг украински военен анализатор.

В района на Ивановски - масирана инвазия на "Вагнер".

Олег Соскин, бивш съветник на бившия президент на Украйна Леонид Кучма, обвини сегашния украински лидер Володимир Зеленски в неоправдани загуби в редиците на въоръжените сили на Украйна, пишат чужди медии.

"Вече има около 160 хиляди ранени и мъртви. Кой ще отговаря, Зеленски, за тези мъртви? Защо умират, така че шефът на Националната банка да яде някакъв пастет," се възмути  Соскин във видео в канала си в YouTube.

Според бившия съветник на Кучма Украйна сега е доминирана от пълна диктатура, която организирала "пир по време на чума". Така представители на киевските власти живеели в лукс и разточителство, „паразитирайки“ върху обикновените граждани, които са принудени да страдат.

По-рано Съединените щати обявиха огромен брой загуби на украинската армия от началото на конфликта. Според американски служители повече от сто хиляди войници са загубили въоръжените сили на Украйна на бойното поле, а Киев е загубил по-голямата част от военните в Бахмут.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук