В Черно море корабната групировка на вражеския руски флот се увеличи с 14 единици. Общото количество готови за употреба "Калибър" може да надхвърли 30 броя, пише УНИАН.

Това съобщи говорителят на оперативно командване "Юг" Владислав Назъров, коментирайки ситуацията към 15:00 часа.

„В корабната групировка в Черно море, която сега се състои от 14 кораба, противникът увеличи броя на ракетоносците, усили групировката с две подводници. В същото време общият брой на готовите за използване „Калибъра“ " може да надвишава 30 броя ", - каза ораторът.

Както съобщи УНИАН, в сводката на оперативната обстановка на 21 октомври се казва, че корабната групировка на противниковия флот в Черно море е нараснала с 10 единици. Беше отбелязано, че 3 пускови установки за ракети земя-въздух са оборудвани с 24 "Калибъра".

През деня Русия отново масирано удари Украйна с ракети. Впоследствие експерт разкри подробности за ново вражеско нападение и разказа какъв точно е бил агресорът след мирното население.

Както каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, нашествениците са използвали 36 ракети, за да атакуват Украйна.

Напоследък от фронта няма информация за използване на "Байрактари" и видео поражения на противника с помощта на дронове турско производство. Въпреки това украинските защитници все още използват тези БПЛА. Точно сега информацията за работата на дронове започна да се разпространява по-малко в публичното пространство, пише УНИАН.

Такава информация получи съветникът от канцеларията на президента на Украйна Алексей Арестович по време на разговор с руския опозиционен лидер и адвокат Марк Фейгин.

Всичко е наред с Байрактарите. Андрей Ермак отиде в завод в Турция преди месец. С "Байрактарите" всичко е наред, само не ги печатаме. Не ни мигат на всяко второ съобщение: "Байрактари" победи, "Байрактари" онова, "Байрактари" това. Те работят, но ние просто не обръщаме внимание на това, не няблягяме на тази тема“, каза Арестович.

Фейгин попита съветника на ОПУ дали има такава инсталация. Той нарече подобна стъпка "разумна", като се има предвид позицията на Турция по отношение на войната в Украйна. Официална Анкара също действа като посредник при размяната на пленници. Това заедно стана причина в публичното пространство да намалее информацията за работата на турските дронове на фронта.

"Байрактари" в Украйна: основна информация

С началото на пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, произведените в Турция БПЛА се превърнаха в символ на защита от агресията. В медиите непрекъснато се появяват видеоклипове с използването на "Байрактари" и удари по колонна техника или отделни машини. Те дори посветиха песен на дрона, която стана хит.

Много страни по света, включително Полша, Канада и Литва, събраха средства за закупуването на "Байрактаров" в Украйна. Фирма Байкар изпрати тези дронове безплатно, а парите бяха използвани за други нужди.

В Украйна също имаше мащабна сбирка на "Байрактари". Гражданите на страната са натрупали 600 милиона гривни. Тези пари бяха похарчени за пълен пакет от услуги на финландската компания за дистанционно наблюдение на Земята с космически спътници ICEYE. А "Байрактари" Baykar предостави безплатно.

В началото на септември главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни написа, че за три дни безпилотният летателен апарат Bayraktar TV-2 е унищожил руска техника на обща стойност 26,5 милиона долара.

През изминалото денонощие руски военнослужещи осуетиха всички опити за нападение на подразделенията на ВСУ в направлението Николаев-Кривороз. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от чуждестранни агенции.

„Противникът със силите на две батальонно-тактически групи се опита да пробие отбраната на нашите войски в посока на населените пунктове Пятихатка, Суханово, Саблуковка, Безводное, Брускинское и Правдино в Херсонска област. Всички атаки бяха отбити, противникът е изхвърлен на изходни позиции“, каза той по време на брифинга.

По думите на Конашенков по време на боевете в това направление са унищожени над 130 украински войници, два танка, девет бойни бронирани машини и 13 вражески машини.

По-рано Конашенков каза, че руските военни са отбили неуспешното настъпление на въоръжените сили на Украйна в купянската посока. В резултат на това, според него, са били унищожени над 20 украински войници, както и един танк, един бронетранспортьор и три автомобила.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук