Украинският Център за национална съпротива съобщи, че в Крим и Херсонска област се намират 20 ирански специалисти, които инструктират руските военни.

Войници на въоръжените сили на Украйна унищожиха 10 инструктори от Иран, които обучавали руснаците как да управляват ирански дронове. Това съобщава израелското издание The Jerusalem Post, позовавайки се на източници в Украйна.

Наблюдатели отбелязват, че информацията за ликвидирането на инструкторите се появила, след като Центърът за национална съпротива съобщил за присъствието на 20 ирански специалисти в анексираните територии, а именно в селищата Железни порт, Гладовци в Херсонска област, както и в Джанкой.

„Те обучават руснаци да използват безпилотни самолети-камикадзе и пряко контролират изстрелването на безпилотни самолети по украински цивилни цели, по-специално ударите по Николаев и Одеса“, се казва в публикацията.

Информацията за присъствието на ирански инструктори в анексираните територии беше потвърдена от говорителя на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър. Според него иранците са били на територията на Украйна, за да помогнат на руските военни в експлоатацията на дроновете.

На свой ред Министерството на отбраната на Украйна официално съобщи, че стотици ирански дронове се тестват на украинска земя.

„Тези безпилотни самолети не са били предназначени за използване срещу Украйна. За да има стратегическо предимство над врага, Израел трябва да извърши „пробно изстрелване“ на своята система за противовъздушна отбрана“, казаха от Министерството на отбраната.

Междувременно иранското външно министерство излезе с изявление, в което се казва, че Техеран никога не е отричал сътрудничеството между Иран и Русия във военната сфера, но не е доставял на Москва никакви ирански оръжия за използване във войната срещу Украйна. Освен това външното министерство поиска от украинската страна да предостави документирани доказателства, че безпилотните самолети, използвани от руските въоръжени сили, всъщност са ирански.

Припомняме, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обвини Техеран в лъжа и заяви, че Белият дом разполага с много доказателства за използването на ирански дронове от руските въоръжени сили. В тази връзка САЩ са готови без колебание да наложат санкции срещу Иран.

Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите към Министерството на отбраната на Русия, изпусна на живо, че руските въоръжени сили използват ирански безпилотни самолети-камикадзе, за да атакуват украински градове. Според него всички вече знаят, че дроновете са ирански, въпреки че руските власти не признават това.

Според украински специалисти от зенитно-ракетните войски най-добрата защита срещу иранските ракети днес е унищожаването им в складовете.

Украинските въоръжени сили все още не разполагат със средства за противоракетна отбрана (ПРО), които да са в състояние да противодействат на иранските балистични ракети, които Москва поиска от Техеран. Украинските военни обаче търсят изход от ситуацията, каза по време на брифинг Юрий Игнат, съветник на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

ракеты ирана, Fateh-110

Според него украинските военни разполагат с информация, че врагът ще засили своите способности с помощта на ирански балистични ракети. Тъй като украинската противовъздушна отбрана все още не разполага със средства за противодействие на иранските оръжия, най-ефективният начин е унищожаването на дроновете в складовете им

„Нашите специалисти от ЗРВ (противно-ракетни сили) казват, че най-добрата защита срещу тях е да ги унищожат в складовете. Защото Украйна няма такива системи за противоракетна отбрана, за да им противодейства ефективно. Засега няма механизми за предотвратят доставката им “, подчерта Игнат.

Американското издание The Washington Post публикува статия, в която се говори за подготовката на нова партида ирански оръжия за Русия. Журналистите пишат, че може да се говори за прехвърляне на ракетни системи Fateh-110 и Zolfaghar, но броят на оръжията и времето на доставките на американското разузнаване все още не са известни.


Междувременно нито една от страните не коментира тази информация, както и американските разузнавателни агенции отказаха коментар пред журналисти на TWP. В същото време изданието цитира Фарзин Надими, експерт по иранските оръжия от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

„Преминаването от безпилотни самолети към ракети земя-земя може да даде на руснаците повече възможности и значително да увеличи военната им мощ“, каза експертът.

Анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) отбелязват, че Иран има най-големия и най-разнообразен ракетен арсенал в Близкия изток, включително хиляди балистични и крилати ракети. През последното десетилетие Техеран инвестира сериозно в подобряване на точността и смъртоносността на тези оръжия. Подобно развитие превърна ракетните сили на Иран в мощен инструмент за демонстриране на силата на Иран и реална заплаха за съюзниците от НАТО.

„Преминаването от безпилотни самолети към ракети земя-земя може да даде на руснаците повече възможности и значително да увеличи военната им мощ“, каза експертът.

По-рано Фокус разбра колко реални са доставките на балистични ракети от иранска страна за Въоръжените сили на Руската федерация. Експерти отбелязаха, че Техеран вече доставя безпилотни самолети камикадзе Shahed-136 и е възможно следващата стъпка да бъде доставката на балистични ракети.

Украинските въоръжени сили са напълно изтласкани от Отрадовка южно от Бахмут.

Подразделенията на украинската армия бяха принудени да напуснат укрепените райони на територията на селището Отрадовка, разположено на по-малко от 6 километра от селището Бахмут, боевете за което се водят от много време, пишат чуждите агенции. 


Както стана известно, под силен огън украинските войски бяха принудени да се оттеглят в западните покрайнини на Бахмут.


Загубата на контрол над село Отрадовка показва, че Бахмут постепенно е обкръжен от превъзхождащи сили и може да бъде напълно обкръжен през следващите седмици. Загубата на това населено място заплашва да отблъсне украинската армия на значително разстояние и освен всичко друго ще даде възможност за започване на настъпление срещу Константиновка, където са съсредоточени изключително големи сили на украинската армия.

Малко по-рано стана известно, че въоръжените сили на Украйна са имали сериозни проблеми на територията на селището Белогоровка, откъдето украинските войски също започват да отстъпват в западна посока.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук