В Одеса през втория ден от атаката, извършена от руснаците с помощта на ирански дронове-камикадзе, бяха свалени още 4 вражески дрона. Силите за отбрана са ликвидирали 6 ирански "Шахед-136" в източната и южната част на Украйна.

По същото време в Херсонска област украински войници свалиха вражески щурмовик Су-25. Това съобщиха в Оперативно командване "Юг" и потвърдиха във ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

„По време на второто въздушно нападение на Одеса от силите за противовъздушна отбрана над морето бяха унищожени още 4 безпилотни летателни апарата камикадзе „Шахед-136“,  подчертават в УК „Юг“.

Във Висшия съвет на Украинската академия на науките уточниха: общо само за няколко часа през втората половина на 23 септември украинските войници успяха да свалят 6 ирански дрона. Окупаторите ги наричат ​​"Геран-2".

"На 23 септември през втората половина на деня в източно и южно направление руските окупатори атакуваха Украйна с дронове камикадзе иранско производство "Шахед-136". Към 18.30 ч. шест дрона камикадзе свалиха анти -авиационни ракетни подразделения на украинските ВВС", пише OBOZEVATEL. От ВСУ уточниха, че освен 4 над Одеса, 2 вражески дрона са свалени под Днепър.

Руските окупационни сили загубиха и още един щурмов самолет Су-25.

След този удар окупаторите правят нов опит да атакуват града с ирански дронове.

Беше отбелязано също, че предишния ден украинските зенитни оръдия са свалили 4 ирански дрона Shahed-136 с две ракети.

Руските ВВС унищожиха почти 200 изтребители от украинския отряд "Чайка" и няколко националистически батальона. Това съобщи на 23 септември официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

По думите му украински защитници са убити в Запорожка област. 

„В околностите на град Запорожие с високоточно оръжие на руските ВВС са нанесени удари по позициите на тактическата група „Чайка“ и пунктовете за временна дислокация на украинските батальони „Скиф“, „Днепър“ и „Гепард“ в района на град Запорожие" , каза Конашенков.

Освен това той се похвали, че руските военни са убили общо над 190 хора и унищожили 12 единици военна техника.

По време на "частичната" мобилизация в Русия планират да призоват повече от милион души. Това съобщават чужди агенции.

Както бе отбелязано, в Русия се мобилизират общо 1,2 милиона души.

Източници, близки до московските власти и представители на Северозападния федерален окръг, съобщиха, че се планира да бъдат призовани до 16 000 души в Москва и около 3200 души в Санкт Петербург.

В России собираются мобилизовать 1,2 млн человек – Медуза - Фото

Събеседник, близък до едно от федералните министерства на Руската федерация, отбеляза, че руските регионални центрове „препоръчват да се събира минимумът“.

„Те отиват в селските райони, няма медии, опозиция и повече подкрепа за военните", добави той.

Има съобщения, че студенти от университета на Руската федерация от кореспондентската форма на обучение могат да бъдат призовани като част от частичната мобилизация според решението на призовната комисия.

Общо 300 000 резервисти ще бъдат повикани уж при "частичната" мобилизация.

Руското движение "Весна" призова за протести срещу "могилизацията" в центровете на всички руски градове.

На 22 са задържани над 1322 души в 40 града.

В Германия обявиха, че са готови да приемат руски дезертьори.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук