Произведените в Украйна безпилотни летателни апарати действат във фронтовата зона и изхвърлят топлинни снаряди, които пробиват тежка броня.

Обществената организация "Аероразведка" събира украински дронове R18, които ефективно унищожават руска техника на фронтовата линия. Ръководителят на отдела за роботизирани технологии Вадим Юник разказа подробностите пред Фокус.

Въоръжените сили на Украйна използват ударни октакоптери R18 от 2019 г., но по време на пълномащабното нахлуване в Руската федерация тяхната роля се увеличи значително. В момента безпилотни самолети помагат за "прочистването" на окупаторите в рамките на 10 км от фронтовата линия чрез бомбардировки. Така защитниците на Украйна вече успяха да унищожат около 100 единици тежкобронирана техника, както и голям брой складове за боеприпаси и други обекти на противника.

На територията на Украйна има много руски цели, за унищожаването на които не е препоръчително да се използват БПЛА Bayraktar, MLRS HIMARS и други скъпи средства, но евтините R18 перфектно решават този проблем. Производството на БЛА е евтино, докато те удрят руско оборудване, което струва хиляди пъти повече. Дроновете изхвърлят HEAT снаряди, които проникват в бронята извън силата на конвенционалните оръжия.

"Разбираме, че войната продължава дълго време и се нуждаем от решение. Следователно то не трябва да бъде много скъпо, но ефективно. Именно тази ниша покриват дроновете R18", сподели Вадим Юник.

В обслужването на октакоптери участват групи от трима души, всеки от които е експерт в своята област. Един войник пилотира R18, вторият следи изправността на дрона и го ремонтира, ако е необходимо, а третият отговаря за боеприпасите.
Вадим Юник не разкри точно колко R18 работят на фронта, но съм сигурен, че Aerorazvedka ще предостави на военните още повече от тези дронове в близко бъдеще. Самата обществена организация се занимава с разработване и сглобяване на БПЛА и сега изпитва проблеми, свързани с недостиг на компоненти на пазара и логистика.

По-рано Вадим Юник каза, че R18 е удрял оборудването на въоръжените сили на РФ, дори и да е заровено в земята. Цената на такъв дрон е 20 000 долара, продължителността на полета е около 40 минути, а полезният товар е 5 кг.

През лятото военни показаха как боен дрон R18 удря руски танк. Операторът накара устройството да се движи над оборудване, скрито сред дърветата, и след това пусна снаряда право в целта.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук