Производствената компания Kvertus научи украинските военни как да боравят с оръжия и им позволи да ги тестват на истински дронове.

Доброволци предадоха на украинските военни в Житомирска област два комплекса за борба с летящи безпилотни самолети ANTIDRON KVS G-6 собствено производство. За това пише сайтът ArmyInform.

Според военнослужещ от въоръжените сили на Украйна с позивна „Артист“, сега средствата за справяне с безпилотните самолети на фронта са необходими не по-малко от стрелково оръжие или артилерия. Руските войски активно използват БЛА за провеждане на разузнаване, откриване на украински позиции и насочване на артилерийски огън.

ANTIDRON KVSG-6, ВСУ

ANTIDRON KVS G-6 потиска каналите за управление на дронове, като ефективно заслепява врага. В резултат на това операторът губи контакт със самолета, камерата вече не предава снимки и видео, а системите за управление не могат да изпълняват команди.
Едно от военните подразделения на въоръжените сили на Украйна за първи път получи такова оръжие от обществената организация "Общество за съдействие на отбраната на Украйна" ("Рота за защита на Украйна"). Доброволците събраха 1,5 милиона гривни, консултираха се с командирите и купиха украински KVS ANTIDRON G-6, който просто липсваше на частта.

След като получиха комплексите, военните отидоха да се научат да ги използват - за характеристиките на технологията говори представител на компанията-производител. Там бойците от въоръжените сили на Украйна успяха да тестват възможностите на оръдията, като ги изпробваха срещу истински дронове, пише Фокус.

Сергей Кошин, ВСУ

ANTIDRON G-6 се произвежда от украинската компания Kvertus Technology. На официалния сайт се посочва, че комплексът засяга повечето видове дронове, като блокира честотите на дистанционно радиоуправление, видеопредаване, GPS навигация в радиус до 3 км, разстоянието се влияе от силата на сигнала и местоположението на оператора. Една батерия издържа 25-30 минути работа, оставащото ниво на заряд се показва на специален индикатор. Общата изходна мощност е 80W.

Миналата година украинските въоръжени сили започнаха да използват оръдия за борба с дронове. Литовските комплекси EDM4S-UA използват електромагнитни импулси, които заглушават дронове и ги принуждават да кацнат или да се върнат на мястото на изстрелване.

През август въоръжените сили на Украйна получиха от САЩ ново оръжие срещу руските безпилотни самолети - системите VAMPIRE. Те изстрелват малки ракети земя-въздух.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук