5-те най-обичани и желани традиционни български ястия, които всяка домакиня трябва да може да прави
Тези пет продукта са основата на почти всяка вечеря и обяд в българското семейство. Поднесени и приготвени по различен начин те присъстват в отговорите на въпроса „Какво да сготвя днес?".
Повечето от рецептите с тези продукти обикновено съдържат месо. Например оризът често се приготвя с пилешко месо, както и картофите. Каймата пък често я срещаме под формата на така наречените „принцеси", на кюфтенца или като топчета в супа. Всички тези ястия често ни посрещат и в кухнята на баба. И колкото и да са традиционни и често срещани рядко ни омръзват.Кюфтенца в бял сос
Необходими продукти:
За кюфтетата:
• 500 гр. кайма
• 1 глава лук
• 100 гр. ориз
• Сол
• Черен пипер
• Няколко стръка магданоз
• 1 яйце
• Брашно
За соса:
• 1 с.л. олио
• 1 с.л. масло
• 3 с.л. брашно
• 3 яйца
• 1 морков
• 200 гр. кисело мляко
• Сол
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва заедно с ориза, яйцето, солта, черния пипер и нарязаните магданоз и лук. Оформят се кюфтенца. Овалват се в брашното. Поставят се в тенджера с вече вряща вода. Кюфтенцата трябва да се сготвят. Наблюдавайте оризът в тях да набъбне и тогава извадете кюфтенцата от водата.
В друг съд започваме да приготвяме соса като загряваме олиото и маслото. Запържваме моркова, които предварително сме нарязали или настъргали. Приготвя се смес от яйцата, киселото мляко, брашното и солта. Разбъркваме я много добре и на тънка струя я добавяме към запърженият морков. Бъркаме непрекъснато. Добавете бульонът, в който по-рано сготвихме кюфтенцата. Сосът се разбърква до получаването на не много гъста консистенция. Сервираме с вече приготвените кюфтенца.
Мусака
Необходими продукти:
• 400 гр. кайма
• 1 морков
• 700 гр. картофи
• 250 гр. доматено пюре
• 1 глава лук
• 2 с.л олио
• Чубрица
• Сол
• Черен пипер
• Червен пипер
• Магданоз
Заливката:
• 400 гр. кисело мляко
• 2 яйца
• Щипка сол (малка)
• Щипка сода
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме продуктите си като нарязваме моркова на ситно. Картофите нарязваме на кубчета (средно големи). Лука нарязваме ситно и магданоза също.
Продуктите за плънката на мусаката смесваме в тавичка (каймата, зеленчуците, доматеното пюре, подправките и олиото. Те трябва да са добре разбъркани. Добавете към тях 1 ч.ч вода. Поставете във фурна на 220 градуса. Продуктите трябва да станат готови за консурмиране, тоест каймата трябва да е сготвена добре, а зеленчуците да бъдат мекички (добре сварени). За тази цел разбърквайте често. Ако течността изчезне преди картофите да са сварени, добавете още топла вода.
След това идва време за заливката. Продуктите за нея смесваме и разбъркваме добре. Заливаме с нея вече изпечената смес в тавата. От тази смес за заливката трябва да има навсякъде равномерно. Оставете още няколко минути във фурната, за да се запече и да се получи златиста коричка. Често се консумира с добавянето на лъжица кисело мляко.
Свинско и зеленчуци в гювечета
Необходими продукти:
• 1 кг. свинско месо
• 2-3 моркова
• 1 буркан или консерва червени чушки
• 1 кг. картофи
• червен пипер
• черен пипер
• сол
• 8 бр. Яйца
Начин на приготвяне:
Нарежете морковите, червените чушки и картофите. Нарежете месото на малки парченца. Сварете месото в подсолена вода. В отделен, голям съд смесете нарязаните зеленчуци с изцеденото от водата почти сготвено месо. Добавете към това подправките по свои вкус. Объркайте сместта добре. Разпределете тази смес в гювечетата. Залейте гювечетата на половина с водата, в която приготвихте месото. Пече се докато картофите се сварят добре. След като картофите са готови най-отгоре във всяко гювече чукнете по едно яйце и оставете да се запече.
Пиле с ориз
Необходими продукти:
• 4 пилешки бутчета
• 1 ч.ч ориз
• 3 ч.ч вода
• 1 морков
• 1 глава лук
• 5 с.л масло
• сол
• черен пипер
• 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме пилешките бутчета. В тенджера покриваме бутчетата с вода и ги оставяме да се сварят. Добавяме към това и малко сол. Сваряването може да отнеме 30-40 минути. През това време се заемаме с ориза. В тиган запържваме лука и морковите в маслото. Добавяме и ориза. Всичко това запържваме докато оризът придобие стъклен вид.
В тавичка изсипваме ориза и зеленчуците. Към тях добавяме черния пипер и магданоза. Разбъркваме добре. Вече сварените бутчета нареждаме върху ориза. Изсипваме 3 чаени чаши вода, а може да използвате и водата, в която са се готвили бутчетата. Печем на 180 градуса във фурната докато оризът поеме водата.
Постни зелеви сарми с ориз
Необходими продукти:
• 1 кисела зелка
• ½ чаена чаша олио
• 200 гр. ориз
• 2 глави лук
• Сол
• Черен пипер
• Чубрица
Начин на приготвяне:
Отрстраняваме твърдата част на всяко едно листо от зелката. Запържва се лука и ориза. Като се добавя към ориза малко вода. Добавят се и подправките. Тази смес ще е плънката на сармите. Започваме да завиваме сармите. Хубаво е да не са много големи. В тенджера се нареждат сармите плътно една до друга. Предварително обаче постелете дъното на тенджерата с листа от зелката или с фолио. Сармите се заливат с вода или със сокът от киселото зеле. Притеснете ги добре с чиния. Варят се за 1 час на тих огън. Постните сармички са страхотно ястие за Бъдни вечер.
Последвайте ни
0 Коментара: