8 много вкусни рецепти за домашен пастет
Е, сега можете да си приготвите всички тези вкуснотии с нашите специални предложения за домашен пастет!
Пастет от патладжан
Продукти:
2 големи патладжана
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 скилидки стрит чесън
няколко стръка нарязан магданоз
2 супени лъжици майонеза
зехтин и оцет на вкус
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте патладжаните както са цели и ги надупчете с вилица на няколко места. Увийте ги във фолио за печене, сложете ги в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 50-60 минути).
След това премахнете обелките им и ги нарежете на ситно. Сложете ги в купа и добавете към тях останалите съставки.
Пастет с пушена риба от Джейми Оливър
Продукти:
400 грама топло пушена скумрия (обезкостена)
200 грама крема сирене
сокът на 1-2 лимона
1 малка връзка листа от магданоз
1 супена лъжица трапезен хрян
няколко капки зехтин
няколко стръка пресен лук
черен пипер
сол, ако е необходимо
Приготвяне:
Всички съставки се слагат в кухненски блендер и се смилат на фин пастет. Сервирайте в подходящи купички с топъл и хрупкав хляб.
Домашен пастет от дроб
Продукти:
400 г пилешки, свински или телешки дроб, който може предварително да е сварен или печен
1 морков
100 г масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол, черен пипер
Приготвяне:
В тиган загрейте малко масло и сложете да се задушат на ситно нарязаните лук, чесън, морков и магданоз. След като зеленчуците омекнат, добавете нарязания на малки парченца дроб, който може да е предварително сварен.
Овкусете със сол, черен пипер и ако е необходимо добавете още масло. След като дробът се сготви, прехвърлете сместа в кухненски робот (или с помощта на пасатор пасирайте) и смелете до получаването на гладка смес. Сервирайте с препечени филийки хляб.
Пастет от авокадо за сандвичи и предястие
Продукти:
1 бр. авокадо
1 ч.л. тахан
1 лимон
копър
магданоз
чесън
сол
Приготвяне:
Обелете авокадото и го намачкайте с вилица. Прибавете към него пресния лук, копъра и магданоза. В чашка или купичка смесете тахана със сока от половин лимон и разбъркайте добре. Прибавете и него към авокадото. Овкусете със сол и 1 скилидка смачкан чесън по желание.
Добра компания за пастета е сиренето от кашу или друг вид сирене.
Пастет от авокадо
Продукти:
2 броя авокадо
сокът на един лайм
сол, черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз
няколко капки сос Табаско или половин люта чушка
Приготвяне:
Разрежете авокадото и издълбайте месестата му част. Сложете я в кухненски блендер и прибавете към нея останалите съставки. След като се получи хомогенна смес, прехвърлете пастета в подходящ съд и сервирайте със сухари или хрупкав хляб.
Пастет от карфиол
Продукти:
1 малка глава карфиол
250 г картофи
60 г краве масло
2 яйца
1 домат
сол
черен пипер
за соса:
1 глава лук
10 г краве масло
2 домата
сока от 1 лимон
магданоз
черен пипер
сол
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на букетчета. Картофите се обелват, измиват се в течаща вода и се оцеждат. Картофите и карфиолът се слагат в тенджера и сваряват. Малко преди да станат готови се махат от котлона, оцеждат се и се смачкват на пюре. Прибавят се маслото, яйцата, солта и черният пипер. Получената смес се слага в съд, намазан с масло на водна баня в умерена фурна за около 40 минути. Щом се извади, пастетът се маха от тавичката, слага се да изстине и по-късно се слага в хладилника. При сервиране се залива със соса, който се приготвя като ситно нарязаният лук се запържва леко в маслото. След като се зачерви, се прибавят обелените и смачкани домати. Вари се на слаб огън за 10 мин, . като постоянно се бърка. Прибавят се лимоновият сок и ситно нарязаният магданоз, наръсва се със сол и черен пипер и се оставя да изстине. По желание пастетът се украсява с четвъртинки домати.
Пастет от риба тон и задушени зеленчуци
Продукти:
2 консерви риба тон (320 г)
200 г праз лук
200 г спанак
2 малки тиквички
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
4 с. л. зехтин
сол
ч. пипер
2 листа желатин
Приготвяне:
Почистените зеленчуци се нарязват на ситно и се запарват във вряла вода за 10 -тина минути, след това се оцеждат и запържват в зехтина за 2 мин, като се добавя солта и пиперът.
Разтварят се листовете желатин на водна баня, добавя се сместа и се отварят консервите. Всичко се обърква до еднородна смес, която се разлива в купички и се оставя в хладилник да се стегне за около час.
Купичките се обръщат в чиния и се сервират.
Пастет с прясна чушка и тофу
Продукти за пет-шест филии:
100 г тофу
1 червена чушка
магданоз
2-3 ореха
зехтин
диетична сол с ниско съдържание на натрий – по желание
Приготвяне:
С блендер миксираме на дребни парченца тофуто, чушката и орехите поотделно, като внимаваме да не станат на каша. Разбъркваме ги с лъжица внимателно в купа. Прибавяме магданоза, нарязан на дребно, зехтина и солта.
Пастетът е подходящ за гарнитура и сандвичи. Трайността му е не повече от два дни, ако се съхранява в хладилник.
Източник: az-jenata.bg
Последвайте ни
0 Коментара: