Пастетът е вкусен деликатес, който обаче в купешкия си вариант често съдържа някои нездравословни съставки. Ако искате да ги избегнете, е добре да си направите домашен пастет.
Хубавото на домашния пастет е, че съдържа проверени продукти, които вие сте избрали да присъстват на трапезата ви. Домашният пастет може да бъде още по-атрактивен, защото в повечето случаи не се намира в търговската мрежа. Кога за последно сте попадали на готов пастет от авокадо, риба или зеленчуци?

Е, сега можете да си приготвите всички тези вкуснотии с нашите специални предложения за домашен пастет!

Пастет от патладжан
Продукти:
2 големи патладжана
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 скилидки стрит чесън
няколко стръка нарязан магданоз
2 супени лъжици майонеза
зехтин и оцет на вкус
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Измийте патладжаните както са цели и ги надупчете с вилица на няколко места. Увийте ги във фолио за печене, сложете ги в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 50-60 минути).
След това премахнете обелките им и ги нарежете на ситно. Сложете ги в купа и добавете към тях останалите съставки.

Пастет с пушена риба от Джейми Оливър
Продукти:
400 грама топло пушена скумрия (обезкостена)
200 грама крема сирене
сокът на 1-2 лимона
1 малка връзка листа от магданоз
1 супена лъжица трапезен хрян
няколко капки зехтин
няколко стръка пресен лук
черен пипер
сол, ако е необходимо

Приготвяне:
Всички съставки се слагат в кухненски блендер и се смилат на фин пастет. Сервирайте в подходящи купички с топъл и хрупкав хляб.

Домашен пастет от дроб
Продукти:
400 г пилешки, свински или телешки дроб, който може предварително да е сварен или печен
1 морков
100 г масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол, черен пипер

Приготвяне:
В тиган загрейте малко масло и сложете да се задушат на ситно нарязаните лук, чесън, морков и магданоз. След като зеленчуците омекнат, добавете нарязания на малки парченца дроб, който може да е предварително сварен.
Овкусете със сол, черен пипер и ако е необходимо добавете още масло. След като дробът се сготви, прехвърлете сместа в кухненски робот (или с помощта на пасатор пасирайте) и смелете до получаването на гладка смес. Сервирайте с препечени филийки хляб.

Пастет от авокадо за сандвичи и предястие
Продукти:
1 бр. авокадо
1 ч.л. тахан
1 лимон
копър
магданоз
чесън
сол

Приготвяне:
Обелете авокадото и го намачкайте с вилица. Прибавете към него пресния лук, копъра и магданоза. В чашка или купичка смесете тахана със сока от половин лимон и разбъркайте добре. Прибавете и него към авокадото. Овкусете със сол и 1 скилидка смачкан чесън по желание.
Добра компания за пастета е сиренето от кашу или друг вид сирене.

Пастет от авокадо
Продукти:
2 броя авокадо
сокът на един лайм
сол, черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз
няколко капки сос Табаско или половин люта чушка

Приготвяне:
Разрежете авокадото и издълбайте месестата му част. Сложете я в кухненски блендер и прибавете към нея останалите съставки. След като се получи хомогенна смес, прехвърлете пастета в подходящ съд и сервирайте със сухари или хрупкав хляб.

Пастет от карфиол
Продукти:
1 малка глава карфиол
250 г картофи
60 г краве масло
2 яйца
1 домат
сол
черен пипер
за соса:
1 глава лук
10 г краве масло
2 домата
сока от 1 лимон
магданоз
черен пипер
сол

Приготвяне:
Карфиолът се разделя на букетчета. Картофите се обелват, измиват се в течаща вода и се оцеждат. Картофите и карфиолът се слагат в тенджера и сваряват. Малко преди да станат готови се махат от котлона, оцеждат се и се смачкват на пюре. Прибавят се маслото, яйцата, солта и черният пипер. Получената смес се слага в съд, намазан с масло на водна баня в умерена фурна за около 40 минути. Щом се извади, пастетът се маха от тавичката, слага се да изстине и по-късно се слага в хладилника. При сервиране се залива със соса, който се приготвя като ситно нарязаният лук се запържва леко в маслото. След като се зачерви, се прибавят обелените и смачкани домати. Вари се на слаб огън за 10 мин, . като постоянно се бърка. Прибавят се лимоновият сок и ситно нарязаният магданоз, наръсва се със сол и черен пипер и се оставя да изстине. По желание пастетът се украсява с четвъртинки домати.

Пастет от риба тон и задушени зеленчуци
Продукти:
2 консерви риба тон (320 г)
200 г праз лук
200 г спанак
2 малки тиквички
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
4 с. л. зехтин
сол
ч. пипер
2 листа желатин

Приготвяне: 
Почистените зеленчуци се нарязват на ситно и се запарват във вряла вода за 10 -тина минути, след това се оцеждат и запържват в зехтина за 2 мин, като се добавя солта и пиперът. 
Разтварят се листовете желатин на водна баня, добавя се сместа и се отварят консервите. Всичко се обърква до еднородна смес, която се разлива в купички и се оставя в хладилник да се стегне за около час. 
Купичките се обръщат в чиния и се сервират. 

Пастет с прясна чушка и тофу
Продукти за пет-шест филии: 
100 г тофу 
1 червена чушка 
магданоз 
2-3 ореха 
зехтин 
диетична сол с ниско съдържание на натрий – по желание

Приготвяне: 
С блендер миксираме на дребни парченца тофуто, чушката и орехите поотделно, като внимаваме да не станат на каша. Разбъркваме ги с лъжица внимателно в купа. Прибавяме магданоза, нарязан на дребно, зехтина и солта. 
Пастетът е подходящ за гарнитура и сандвичи. Трайността му е не повече от два дни, ако се съхранява в хладилник.

Източник: az-jenata.bg