Възможно е тази арменска рецепта да е с арабски корени, но това няма никакво значение за чудесния й вкус, който съчетава сочно нетлъсто месо с много зеленчуци и обилие от доматен сос. Ето как да си направите Дузма, пише menumag.bg
Необходими продукти за 5-6 порции

600 гр. смляно агнешко или телешко месо
½ ч. л. смлян бахар
1 ч. л. доматено пюре
1 голям патладжан
1 тиквичка
1 домат
1 ч. ч. обелени пасирани домати
1 с. л. лук, нарязан на ситно
4 с. л. зехтин
 сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Каймата се омесва с бахара, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оформят се 10 плоски кюфтета.

2. Всички зеленчуци се нарязват на кръгчета с еднаква дебелина и се разбъркват със зехтина, сол и пипер на вкус. Подреждат се на дъното на тавичка и се запичат, докато леко се зачервят.

3. Във форма за кекс или тавичка се подреждат кюфтетата и зеленчуците, като се редуват.

4. Лукът се задушава в 1 с. л. от зехтина и 1 ч. л. вода, добавят се пасираните домати, посолява се на вкус и се оставя да поври на тих огън 10 мин.

5. Каймата и зеленчуците се заливат със соса. Ястието се пече около 40 мин. на 180˚ С., докато течността почти се изпари.