Ах, че сочно! Тази вкусна арменска гозба ще напълни устата ви с лиги!
600 гр. смляно агнешко или телешко месо
½ ч. л. смлян бахар
1 ч. л. доматено пюре
1 голям патладжан
1 тиквичка
1 домат
1 ч. ч. обелени пасирани домати
1 с. л. лук, нарязан на ситно
4 с. л. зехтин
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Каймата се омесва с бахара, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оформят се 10 плоски кюфтета.
2. Всички зеленчуци се нарязват на кръгчета с еднаква дебелина и се разбъркват със зехтина, сол и пипер на вкус. Подреждат се на дъното на тавичка и се запичат, докато леко се зачервят.
3. Във форма за кекс или тавичка се подреждат кюфтетата и зеленчуците, като се редуват.
4. Лукът се задушава в 1 с. л. от зехтина и 1 ч. л. вода, добавят се пасираните домати, посолява се на вкус и се оставя да поври на тих огън 10 мин.
5. Каймата и зеленчуците се заливат със соса. Ястието се пече около 40 мин. на 180˚ С., докато течността почти се изпари.
Последвайте ни
0 Коментара: