Освен с пълни купи пресни плодове другият начин да чествате сезона на ягодите е да приготвите този сладкиш, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 6-8 порции

за блата:
2 яйца
60 гр. пудра захар
60 гр. брашно
2 с. л. кокосов ром
за крема:
100 гр. фина кристална захар
300 гр. сметана 35%
300 гр. заквасена сметана
500 гр. ягоди
5 гр. агар-агар
50 мл. розе
за плодовия слой:
2 гр. агар-агар
250 гр. ягоди
60 гр. захар
50 мл. розе
1 с. л. ликьор от горски ягоди
 лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Яйцата се разбиват със захарта 3 мин. Добавя се пресятото брашното, като леко се разбърква. Тестото се излива във форма за торта с подвижни стени и се пече 15 мин. в загрята фурна на 180° С. Леко се сиропира с кокосовия ром.

2. Двата вида сметана се разбиват заедно.

3. Ягодите за крема се слагат в тенджера да заврат заедно със 100 г захар, виното и 5 г агар-агар. Свалят се от котлона и се пасират. Добавя се разбитата сметана и се разбърква внимателно. Със сместа се залива блатът.

4. Останалите ягоди за плодовия слой се слагат да кипнат с останалите захар, вино и агар-агар. Махат се от котлона, пасират се и се оставят да се охладят.

5. Ягодовият сметанов крем се покрива с пасираните ягоди. Оставя се поне 6 часа в хладилник, докато се стегне.