Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш. Тя се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др. В нашата страна я приемат като типично турска храна, но нека видим и гръцкия вариант:
Необходими Съставки

кори - 2 пакета фини
масло - 250 г
яйца - 6 броя
захар - 1 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
орехи - 1 ч.ч. натрошени
бакпулвер - 1 пакетче

ЗА СИРОПА
захар - 3 ч.ч.
вода - около 1 л
ванилия - 1 - 2 пакетчета

 Приготвяне

Разтопете половината масло в тавата, в която ще приготвите гръцката баклава. Отгоре сложете пакет кори, предварително нарязани на ленти с дебелина около 1, 5 см. 

Разбийте яйцата с брашното, захарта и бакпулвера и залейте в тавата корите. Отгоре поръсете с едро накълцаните орехи. След това разстелете другия пакет кори, направен на ленти и полейте с другото разтопено масло. 

Сложете да се пече в предварително загряна фурна за около 200-220 градуса за около 40 минути.

Пригответе в съд на котлона захарния сироп, като разбърквате водата със захарта, ванилията за около 10 минути. Аз обичам да добавям и лимонова кора в него. 

С шишче надупчета изпечената баклава нагъсто, което отнема известно време. Залейте изстиналата баклава с горещия сироп. Оставете да престои 1 нощ преди да нарежете на парчета.

Източник: Gotvach.bg