Печената тиква има куп полезни свойства. Тя съдържа витамин Е, който активно стимулира работата на половите жлези и така допринася за подмладяването на организма и го предпазва от преждевременно стареене. Тиквата е богата и на едни от най-полезните микроелементи – магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.
Особено ценна е и заради съдържанието на витамин К, който не се среща в останалите плодове и зеленчуци. Останалите нейни витамини, като А, С, РР и витамините от група В, я правят полезна при кожни и сърдечно-съдови заболявания, зрителни проблеми, поражения на нервната система.

За да извлечете всички тези полезни свойства, най-добре да консумирате тиквата тъкмо печена, пише Elle. При варенето и пърженето, качествата ѝ се губят. Докато печената тиква се понася най-добре от стомаха, има нищожен брой калории и спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма.

Необходими продукти

1 тиква, обелена и почистена от семките

2 с. л. царевично нишесте

сол

черен пипер

чили на прах

зехтин

2 с. л. настърган пармезан


Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 170 градуса. Нарежете тиквата в желаната форма – на тънки, продълговати ивици като пържени картофи или на фини шайби като пържени тиквички, вие решавате.

Наредете ги в тава върху хартия за печене. Сложете във фурната за 20-на минути. Извадете от тавата, излейте, ако се е отделила вода, и попийте резените с помощта на кухненска хартия.

Прехвърлете в голяма купа и объркайте добре с царевичното нишесте, подправките и зехтина. Увеличете фурната на 200 градуса и върнете в нея тиквата, разпределена отново в тава с хартия за печене. Печете я още 15-ина минути, докато парченцата не станат хрупкави.

Докато са още топли, сервирайте ги, поръсени с пармезан (ако не сте на диета), или със сос по ваш избор.