Лесна рецепта за уникална турска манджичка!
Патладжан по турски
Необходими продукти:
3 патладжана
400 грама мляно месо
1 глава лук
2 домата
1 супена лъжица доматен сок
1 чушка
2 скилидки чесън
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 щипка сух джоджен
1 щипка сух риган
3 стръка магданоз
2 стръка див лук
2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина 1-1,5 см. Посолете ги и ги оставете да престоят в продължение на 20 минути, за да се отдели горчивия им сок. След това избършете патладжана със салфетка.
Нарежете лука. Половината от него добавете към каймата, посолете и добавете черния пипер. Сега трябва да приготвите соса. Запържете другата половина от лука в олиото за 3 минути.
Доматите се нарязват на кръст, пускат се във вряща вода и се обелват. След това заедно с чушката се нарязват на кубчета.
В тиган добавете към лука ситно нарязаните домати и чушка. Задушете зеленчуците още 7 минути, след това изсипете доматения сок, подправете със сол, черен пипер и оставете сместа да заври.
Добавете щипка сух джоджен, сух риган, нарязания магданоз и оставете на котлона още 3 минути.
Намажете с масло кръгла форма и подредете пръстените патладжан, като ги редувате с каймата.
Залейте се със соса. Печете във фурна на 180 градуса за около 45 минути.
Когато извадите ястието от фурната, го поръсете с нарязан лук и чесън.
Ароматното и невероятно вкусно ястие от турската кухня е готово. То върви добре с тестени изделия, ориз и дори картофи.
Последвайте ни
0 Коментара: