Лятна рецепта: Скаридени шишчета със сос „Сатай“
8-12 скариди (за 2-3 шишчета)
1 с. л. лимонов сок
1-2 скилидки чесън
1 с. л. фъстъчено олио (или друга растителна мазнина)
1 ч. л. кафява захар
1 ч. л. кимион
1 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. сол
За соса:
125 г фъстъчено масло
1 ч. л. кафява захар
1/2 глава лук
50 г кокос (ситно нарязан)
щипка чили на прах
Съвет:
В идеалния случай барбекю сосът се овкусява с течен пушек – доста скъпа есенция. Вместо нея можете да използвате червен пушен пипер, пише Elle.
Приготвяне:
Почистете скаридите и ги поръсете с лимоновия сок. Направете паста от пресования чесън, фъстъченото олио, захарта, солта и другите подправки за маринатата. Залейте с нея скаридите и ги оставете така в хладилника за половин час.
Накиснете бамбуковите шишчета във вода, също за половин час.
За соса в малка тенджерка загрейте 125 мл вода с накълцания лук и захарта, докато се разтвори. Добавете кокоса и чилито. Можете да направите сместа по-пикантна, ако добавите соев сос, къри и джинджифил на прах, още чесън. След разтопяването на кокоса свалете от котлона и смесете с разтопеното фъстъчено масло.
Докато сосът се охлажда, нанижете по 4-5 скариди на всяко шишче, като между тях можете да наредите и резенчета лимон. Запечете ги на барбекюто или на горещ грил тиган от всяка страна за по 1-2 минути и сервирайте със соса.
Последвайте ни
0 Коментара: