Развихрете въображението си над скарата и заменете месото на грила с морски дарове. Сега им е сезонът – и на тях, и на барбекюто!
Продукти:

8-12 скариди (за 2-3 шишчета)

1 с. л. лимонов сок

1-2 скилидки чесън

1 с. л. фъстъчено олио (или друга растителна мазнина)

1 ч. л. кафява захар

1 ч. л. кимион

1 ч. л. кориандър

1/2 ч. л. куркума

1/2 ч. л. сол



За соса:

125 г фъстъчено масло

1 ч. л. кафява захар

1/2 глава лук

50 г кокос (ситно нарязан)

щипка чили на прах



Съвет:

В идеалния случай барбекю сосът се овкусява с течен пушек – доста скъпа есенция. Вместо нея можете да използвате червен пушен пипер, пише Elle.


Приготвяне:

Почистете скаридите и ги поръсете с лимоновия сок. Направете паста от пресования чесън, фъстъченото олио, захарта, солта и другите подправки за маринатата. Залейте с нея скаридите и ги оставете така в хладилника за половин час.

Накиснете бамбуковите шишчета във вода, също за половин час.

За соса в малка тенджерка загрейте 125 мл вода с накълцания лук и захарта, докато се разтвори. Добавете кокоса и чилито. Можете да направите сместа по-пикантна, ако добавите соев сос, къри и джинджифил на прах, още чесън. След разтопяването на кокоса свалете от котлона и смесете с разтопеното фъстъчено масло.

Докато сосът се охлажда, нанижете по 4-5 скариди на всяко шишче, като между тях можете да наредите и резенчета лимон. Запечете ги на барбекюто или на горещ грил тиган от всяка страна за по 1-2 минути и сервирайте със соса.