Предлагаме ви една чудесна рецепта за миди по бургаски. 

Необходими продукти: 


1,5 кг пресни черни миди с черупките 

350 г ориз 

1 глава кромид лук 

2 моркова 

2 белени домата 

1 ч. ч. бяло вино 

1 лимон 

олио 

2-3 дафинови листа 

девесил 

джоджен 

черен пипер 

сол 

1/2 връзка магданоз 

1/2 връзка копър 

Начин на приготвяне:

Почистете мидите с четка. Ако някои са счупени, най-добре ги изхвърлете. 

Сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте и отцедете няколко пъти. 

Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в сгорещена мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят. 

Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. 

След като оризът понабъбне леко, прибавете отцедените миди. Добавете виното, девесила, джоджена, пипер и сол на вкус. Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз, полейте с лимонов сок.