Лятно кулинарно изкушение, което задължително трябва да пробвате: Миди по бургаски
Необходими продукти:
1,5 кг пресни черни миди с черупките
350 г ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
2 белени домата
1 ч. ч. бяло вино
1 лимон
олио
2-3 дафинови листа
девесил
джоджен
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне:
Почистете мидите с четка. Ако някои са счупени, най-добре ги изхвърлете.
Сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте и отцедете няколко пъти.
Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в сгорещена мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят.
Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност.
След като оризът понабъбне леко, прибавете отцедените миди. Добавете виното, девесила, джоджена, пипер и сол на вкус. Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз, полейте с лимонов сок.
Последвайте ни
0 Коментара: