Waitrose Food & Drink публикува доклада си за 2017-2018 г., който дава представа за това как ще изглеждат хранителните ни навици в не толкова далечното бъдеще. Изследването комбинира допитване сред 2000 потребители, статистика за продажбите на Waitrose и предсказания на експерти, които анализират навиците за пазаруване, хранене, пиене и готвене на потребителите, пише Трафик нюз бг.

Миналата година авторите на доклада прогнозираха, че хавайското поке (купа, пълна със сурова риба и сос – бел. ред.), по-леката храна, гурме ястията, киселото мляко с аромат на зеленчуци, ботаническите коктейли, динената вода и „екстремното угощение“ ще бъдат големите хитове на 2017 г. Повечето от прогнозите се оказаха верни, пише profit.bg

Ето какви са предвижданията на Waitrose за петте най-големи тенденции при храните догодина: 

1. Японска „засукана храна“

Според Waitrose времето на японската супа мисо и на супата с юфка свърши. Сега се насочваме към засуканата японска кухня. „Изисканите ястия, поръчвани в гастрономическите японски барове изакая, ще се превърнат в голям хит“, смятат авторите на доклада. „Дали ще е пиле якитори или дълбоко запържено тофу в бульон – тенденцията ще комбинира „засуканата храна“ от южните американски щати с мазните, богати и изненадващи аромати на Токио“, допълват те.

2. Индийска улична храна

Пушени, печени или сушени вкусотии с обилни сосове. Според Waitrose можем да очакваме в близко бъдеще ястия като миди в маринован джинджифил или „пури (индийски пържен хляб – бел. ред.), пълнено със зеленчуци и поръсен с плодове“.

„Кухнята е комбинация от хибриди като бургери с подправки или такос с агнешко месо. Това е индийска храна, каквато не сте виждали досега“, отбелязват авторите на доклада.

3. Четвърто хранене

Забравете закуска, обед и вечеря – все повече хора опитват да вмъкнат и малко четвърто хранене в деня си и тази тенденция ще се запази през 2018 г. „Това не е лакомия, а приспособяване на схемите на хранене в забързания ни начин на живот. Ако вечерята е била твърде рано, защо да не похапнете малка препечена филия със сирене, преди да си легнете?

„Ако отивате в залата след работа, защо да не изядете салата, повишаваща енергията, в ранния следобед? Дали става дума за здравословна храна или обилно ястие, очакваме да видим повече четвърто хранене в бъдеще“, пишат авторите на доклада. 

4. Край на пазарските колички?

Пазаруването в бъдеще ще бъде свързано с преживяването, смятат от Waitrose. „Супермаркетите ще се превърнат в пространство за преживявания, в което пазаруването е само една от предлаганите дейности“, пишат изследователите.

„Преди десет години кой е предполагал, че ще има супер клубове или винени барове в супермаркетите? Но предвид факта, че все повече хора правят по едно „голямо пазаруване“ на седмица, означава ли това, че дните на големите пазарските колички са преброени? Ако настоящите тенденции се запазят, това е много вероятно“, допълват авторите на доклада. 

5. Растителни протеини

„Търсенето на храни с високо съдържание на протеини продължава и все повече хора избират подобна диета, така че не е чуден интересът към новите протеини на растителна основа“, отбелязва Waitrose.

“Дали става дума за бобови растения, зърно, семена, соя и дори водорасли, малки стартъп компании и големи марки търсят по-умни нови начини да добяват протеини в храната“, допълват авторите на доклада.