Нов хибриден вид риба балон (фугу) може да приключи земния си път в чиниите на някой японски ресторант. На пръв поглед това изобщо не е изненадващо или шокиращо, докато не откриете, че тази риба може да ви убие за секунди, пише Факти бг.

Рискът от отравяне с новопоявилия се вид се повишава почти на 100%, тъй като готвачите, лицензирани да приготвят блюда от отровното морско създание, не познават неговата анатомия, много различна от тази на вече познатите видове фуги.

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, именно заради изключително силната отрова на тези риби. Ако не бъдат приготвени правилно и отровата не бъде отстранена, една хапка от екзотичния деликатес може да ви струва живота.

Но с появата на нови представители на тези отровни риби, рискът от смърт се увеличава драстично.

За появата на новия хибриден вид, експерти обвиняват изменението на климата. То е накарало вид фугу, известен като гомафугу (Takifugu stictonotus) да започне да мигрира от обичайното си местообитание в Японското море към Тихия океан, където се е смесил с тамошния вид шосай фугу (Takifugu snyderi).
 

Проучване, проведено от Японския национален университет по рибарство, е установило, че над половината риби балон, изучавани по време на тригодишна университетска програма, са били представители на този нов хибриден вид — Гома-Шосай-фугу.

 

Съществуват над 100 различни вида фугу, като всеки от тях е изключително отровен заради отровата тетродотоксин, който се натрупва в кожата, перките и вътрешните им органи. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност.

 



Проблемът с новопоявилия се вид е, че той е изключително трудно разпознаваем. Двата вида, от които произлиза си приличат много на външен вид. Въпреки видимите прилики, тези риби се различават много по своето устройство. Именно тук се крие опасността, защото всяка риба, според анатомията ѝ, се обработва различно, за да бъде отстранена смъртоносната отрова. Дори най-малката грешка би могла да убие много хора в рамките на няколко минути.

И макар японското правителство да е издало ясни и точни инструкции за идентифициране на новите видове, много готвачи се отказват от рибата заради опасения за безопасността и живота на клиентите си, съобщава в. Mainichi Daily News.