Няколко соц.-съвета как да станете идеалната домакиня. Знаехте ли го това?
Супата се загребва с лъжицата от средата на чинията към вътрешната страна
Масата за хранене трябва да се постели с чиста, добре изгладена покривка. Красивите снежнобели или меко оцветени найлонови покривки са в помощ на домакинята, защото запазват за дълго покривката за хранене чиста и в добър вид.
Желателно е храната да се поднася в еднакви по големина и украса чинии.
Чиниите се нареждат на масата на такова разстояние, че ръцете на хранещите се да се движат свободно. От дясната страна на всяка чиния се поставя нож с острата страна към чинията. От външната страна на ножа се слага лъжицата с върха нагоре. Вилицата се слага от лявата страна на чинията. Лъжицата или
виличката за десерт се слагат пред чинията.
Пред чинията, малко вдясно, се слага чашата за вода. По средата на масата се слага панерче с хляб, нарязан на тънки филийки. Каната за вода и солницата се слагат също по средата на масата до хляба. Тук е мястото и на чинията със салатата, която никога не трябва да липсва на трапезата. Кърпите за хранене или книжните салфетки се слагат отдясно на чинията под лъжицата и ножа.
Ниска вазичка с няколко стръкчета свежи цветя, сложени също по средата, прави и най-скромната трапеза особено приятна. При поднасянето на храната и при самото хранене трябва да се спазва определен ред.
Топлата супа или чорба и салатата се поднасят най-напред. Те възбуждат апетита, обогатяват храната с витамини и спомагат за отделянето на стомашен сок.
Десертът се поднася към края на храненето, тъй като за усвояването на захарите почти не са нужни стомашни сокове.
Супата, ястието или десертът, насипани за всекиго в отделна чиния, се подават от дясната страна. Употребените чинии се прибират също отдясно. Отляво се подава ястието или сладкишът, когато се поднасят насипани в голяма чиния или в съда, в който са опечени.
Необходимо е също да се усвоят известни навици за добро държане на масата.
Супата се загребва с лъжицата от средата на чинията към вътрешната страна. Дъното на лъжицата се опира тихо на ръба на чинията, за да се отцедят капките.
Хлябът обикновено се взема с ръка. Веднъж взетата филийка не се връща обратно. По време на хранене хлябът не се реже с нож, нито се отхапва, а се чупи на малки хапки. Неприятно е да се гледа издута с големи хапки уста.
Кюфтета, мусака, риба, варени и пържени зеленчуци не се режат с нож, а се отделят с вилица на хапки, като вилицата се държи с дясната ръка.
При нарязване на печено, пържено, задушено месо вилицата се държи в лявата ръка, а ножът - в дясната. Нарязването става за всяка хапка, а не наведнъж. Внимава се при нарязването вилицата да се държи наклонена към чинията, а не вертикално, за да не се подхлъзне и разпръсне храната по масата.
След привършване на храненето ножът и вилицата се слагат в средата на чинията, успоредно с ръба на масата.
Да се говори с пълна уста е некрасиво.
Когато се яде компот от костилкови плодове, костилките се връщат с лъжицата в малката чинийка под купичката с компот или в общата чиния за отпадъци.
Когато се белят ябълки или круши, плодът се нарязва на резенчета и след това се обелва. За препоръчване е динята или пъпешът да се поднасят изрязани от кората и нарязани на парчета в голяма чиния, откъдето всеки си взима в своята чиния.
Гроздето не се поднася на големи гроздове, а се накъсва на малки чепки, за да се разпредели сравнително по-правилно между сътрапезниците.
На стола се седи изправено. Тялото не трябва да се опира на масата. Само ръцете до лактите могат да се движат над масата.
Насипването, поднасянето и прибирането на храната трябва да се извършват спокойно и тихо.
При храненето трябва да се поддържа добро настроение, като за тема на разговор се потърси нещо приятно и полезно.
Неприятните разговори намаляват апетита и приетата храна се усвоява трудно от организма.
Източник: gotvach.bg
Последвайте ни
0 Коментара: