Патладжаните са нещо като зеленчуков символ на повлияните от изток български гозби и определено заслужават да се приготвят по начин, различен от добре познатите. Например с праз и маслини, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
2 патладжана, нарязани на кубчета
50 мл. зехтин
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 резен целина, нарязан на малки кубчета
3 скилидки чесън, ситно нарязани
100 гр. орехови ядки
100 гр. зелени маслини без костилки
100 гр. черни маслини без костилки
500 гр. домати, обелени и нарязани на кубчета или чери домати
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
1. 
Патладжаните се поръсват със сол, заливат се с 2 ч. ч. вода и се оставят да постоят 10 мин. Измиват се обилно с вода и се подсушават.

2. В загретия зехтин се слагат празът, целината и чесънът и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън с 1 с. л. вода. Добавят се ядките и се разбъркват още 2-3 мин. Слагат се патладжаните, поръсват се със сол и пипер и се бъркат 4-5 мин. на силен огън. Добавят се маслините и доматите. Ястието се сипва в топлоустойчив съд и се запича за 20 мин. във фурната на 180° С.