Пушената риба е вкусно нещо. Кой знае защо е наложено мнението, че единственият начин да я опитаме е да си я купим от магазина. Но ето че Ивелина Иванова ни представя един чудесен начин да си опушим риба в домашни условия. Разбира се, за тази цел трябва да имаме подходящия уок с решетка и капак и особено важно - мощен абсорбатор, защото рибният пушек е с особено силен аромат, който не се харесва на всички. Но резултатът си струва "рисковете". По този начин могат да се приготвят и други видове риба като паламуд, пъстърва, карагьоз, херинга... Задължително условие е рибата да е много прясна.
Необходими продукти за 4 порции

2 средни пресни скумрии
4 с. л. зелен чай
4 с. л. суров ориз
1½ с. л. кафява захар
за люто–киселия сос:
200 мл. оризов оцет
4 с. л. захар
2 люти чушки, нарязани на дълги ивички
1 с. л. запечен сусам, по желание
 зелен лук за гарниране
 
Начин на приготвяне

1. 
Филетата на рибите се отделят. Всяко филе се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.

2. Лист алуминиево фолио се сгъва на две и се слага на дъното на уок. Върху фолиото се сипват чаят, оризът и захарта. В уока се поставя метална решетка, която се намазва с олио. Подреждат се парчетата риба с кожата надолу. Затваря се плътно с капак.

3. Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин.

4. За соса захарта се слага в оцета и се загрява на силен огън, докато се стопи. Добавят се чушките и се вари 6-7 мин., докато се редуцира и сгъсти. Добавя се и сусамът.

5. Рибата се поднася топла със соса и зеления лук.