Ох, че вкусно! Ивелина Иванова разкри как да опушим скумрията вкъщи и да поглезим сетивата си!
2 средни пресни скумрии
4 с. л. зелен чай
4 с. л. суров ориз
1½ с. л. кафява захар
за люто–киселия сос:
200 мл. оризов оцет
4 с. л. захар
2 люти чушки, нарязани на дълги ивички
1 с. л. запечен сусам, по желание
зелен лук за гарниране
Начин на приготвяне
1. Филетата на рибите се отделят. Всяко филе се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.
2. Лист алуминиево фолио се сгъва на две и се слага на дъното на уок. Върху фолиото се сипват чаят, оризът и захарта. В уока се поставя метална решетка, която се намазва с олио. Подреждат се парчетата риба с кожата надолу. Затваря се плътно с капак.
3. Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин.
4. За соса захарта се слага в оцета и се загрява на силен огън, докато се стопи. Добавят се чушките и се вари 6-7 мин., докато се редуцира и сгъсти. Добавя се и сусамът.
5. Рибата се поднася топла със соса и зеления лук.
Последвайте ни
0 Коментара: