Пиперада е много популярно ястие в Испания, което често се сервира върху препечена филийка в тапас баровете. Разбира се, у нас лесно ще го използваме за обяд или вечеря, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
600 гр. домати
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 зелени чушки, нарязани на тънки ивици
2 червени чушки, нарязани на тънки ивици
4 резена прошуто или бекон, ситно нарязани, по желание
1 скилидка чесън, ситно нарязана
5 яйца
2 с. л. зехтин
 сол на вкус


Начин на приготвяне
1. Доматите се обелват, отстраняват се семките и се нарязват на малки кубчета.
2. Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и доматите да се задушават на умерен огън, докато се изпари течността за около 10 мин.
3. Добавят се чушките, прошутото и чесънът и се разбърква още 5-6 мин.
4. Яйцата се разбиват с малко сол. Добавят се към сместа на огъня и се разбъркват 1 мин. на слаб огън. Покриват се с капак за още 3-4 мин., докато се стегнат. Сервира се горещо.