Сладко изкушение! Ще си оближете пръстите с този студен боровинков чийзкейк!
за блата:
½ ч. ч. едро смлени орехи
2 ч. ч. смлени маслени бисквити
1 с. л. стафиди
100 г меко масло
за пълнежа:
1 ч. ч. изцедено кисело мляко
1 ч. ч. студена сметана за разбиване
2 белтъка
⅔ ч. ч. захар
4 с. л. вода за белтъците
1 с. л. желатин
4 с. л. студена вода за желатина
1 ч. ч. черни боровинки, пресни или замразени
за горния слой:
1 ч. ч. черни боровинки
1 ч. ч. бяло сладко пенливо вино
1 с. л. желатин
4 с. л. вода
Начин на приготвяне
1. Орехите се смесват с бисквитите, стафидите и маслото. Тестото се притиска по дъното и стените на форма с подвижни стени, силиконова форма за сладкиши или метална форма, застлана с хартия за печене. Слага се в загрята фурна за 8 мин. на 170° С. Охлажда се.
2. Захарта се слага да заври заедно с водата на много гъст сироп - капка от сиропа, пуснат в ледена вода, трябва да стане на топче.
3. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Горещият сироп се налива на тънка струя в белтъците при непрекъснато разбиване.
4. Сметаната се разбива на сняг. Желатинът за пълнежа се накисва във водата, докато набъбне, и се стопява на водна баня или в микровълновата фурна за 30 сек., без да завира.
5. Киселото мляко се разбива и се смесва с разбитата сметана, белтъците и желатина. Сместа се разделя на две части. В едната се слагат боровинките, като половината от тях може леко да се пасират предварително.
6. На дъното на формата се слага боровинковият слой, отгоре се сипва белият крем. Оставя се в хладилника да се стегне.
7. За горния слой желатинът се накисва във водата. Виното се загрява и в него се стопява желатинът. Ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. захар. Охлажда се до полужелиране и се смесва с боровинките.
8. Върху стегнатия сладкиш се сипва боровинковото желе и отново се охлажда.
Последвайте ни
0 Коментара: