Печените меса с разнообразни и интересни плънки винаги подсказват специално отношение на готвача към храната и към гостите на масата. Това богато и съблазнително агнешко печиво е достойно и за най-придирчивата празнична трапеза, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 6 порции

1 агнешка плешка
1 ч. л. смляна морска сол
1 ч. л. смлян шарен пипер
½ ч. л. счукани семена от резене, по желание
1 щипка смлян кимион
30 мл. зехтин
2 връзки пресен лук, едро нарязани
1 глава чесън
2 ч. ч. бяло вино
500 гр. чери домати
1 лимон, нарязан на четвъртини
за плънката:
150 гр. белен шамфъстък, едро счукан
100 гр. меко масло
1 ч. л. лимонова кора
1 с. л. лимонов сок
½ ч. л. пушен червен пипер
1 скилидка чесън, пресована
½ ч. л. смлян шарен пипер
½ ч. л. смляна морска сол

Начин на приготвяне

1. 
Плешката се обезкостява. Смесват се солта, пиперът, семената от резене и кимионът и с тях се обтрива плешката.

2. За плънката всички продукти се разбъркват заедно. Оформя се на фитил с дължина около 20 см. Слага се с центъра на обезкостената плешка от страната, където е бил кокалът. Завива се на руло и се овързва със здрав бял памучен конец.

3. Зехтинът се загрява, в него се слага плешката да се зачерви от всички страни. Изважда се и се поставя в дълбок глинен или чугунен съд с капак.

4. В мазнината от запържването на месото се слагат пресният лук и необелените скилидки чесън. Разбъркват се 2-3 мин. Прибавя се виното и се оставя да поври на силен огън 5 мин. Слагат се доматите и резените лимони, разбъркват се. Посолява се на вкус.

5. Плешката се покрива със зеленчуците, затваря се с капак и се пече около 2 часа във фурна, загрята на 160° С. Отваря се капакът и се допича, за да се зачерви и да се редуцира сосът.

6. След като се изпече, плешката се оставя да почине 15 мин., нарязва се на парчета и се поднася с лъжица от соса.