Повечето хора в нашата страна си приготвят зимнина. Част от нея са компотите, приготвени от вода, захар и плодове. Когато се отвори един компот, повечето случаи се изпива сокът, а плодовете остават, пише gotvach.bg.
Съвет - не ги изхвърляйте, с тях може да приготвите вкусни украси за десерти, торти,кремове, сладкиши. Декорацията може да е с цели плодове или нарязани на парчета.

С малко усилия плодовете стават на нектар. Трябва само да се сипят в дълбока купа и с пасатор или блендер да се разбият на пяна за кратко.

Прибавени в кексови смеси, с компотените плодове се получава не само по-вкусено тесто, но и по-ароматен сладкиш. Ако е от червени плодове, те придават този цвят на сладкиша и го правят още по-атрактивен и цветен.

С този трик няма да се налага да добавяте оцветители и изкуствени ароматизатори.

Отцедените плодчета от компот са иделани за декорация на плодови торти, пайове, млечни десерти, та дори и за салати. Ако добавите нарязани парченца круша от компот или кисела ябълка към руска салата, вкусът и ще е уникален и с тази салата ще смаете всичките си приятели.

Дюлите от компота също може да се ползват, ако се нарежат на парчета и се смесят с парченца сварена тиква. Овкусява се със сол, зехтин, подправки по избор и лимон за свежест. Ако отгоре се поръси и със семена, ястието ще добие азиатски стил.

Салатата с тиква и дюля също ще очарова приятелите ви, защото ще се насладят на нов вкус. Може да се добавят и парченца праскови, отцедени от компота, към пълнежа на пълнени сухи чушки. Това също ще подобри вкуса им.

За тези, които имат малки деца, споделям хитра идея за близалки от плодовете на компота. Приготвя се лесно и с тях ще зарадвате вашите деца, без да се притеснявате за здравето им.

Нужни са ви плодове от един компот, едно кисело мляко и мед за подслаждане. Плодовете се пасират с пасатор или в блендер на гъста смес Добавя се киселото мляко и меда. Разбърква се добре и се разпределя в чашки или формички за сладолед.

Оставят се за 15 минути във фризера. После се забождат отгоре сладоледени клечки и се оставя за една нощ или най малко за 4 часа във фризера.

Изваждат се и се поставят в съд с топла вода и ето ви здравословни и вкусни близалки - лятно удоволствие и вкусно предложение за малки и големи деца.
И като последна идея ще споделя, че от плодовете на компота може да приготвите страхотен плодов мус.

Има хиляди идей за употребата на плодовете, така че не ги изхвърляйте, а направете десерти за семейството си