Колкото и да обичаме да си хапваме някои продукти, те могат да ни доведат и много ядове за здравето, ако ги използваме често и в големи количества. Специалистите съветват да не прекаляваме с някои храни, пише gotvach.bg.
Спанак

Доказано е, че спанакът образува камъни в бъбреците. Поради високото съдържание наоксалат - вид съединение, може да доведе до образуване на състоянието.

Портокали

Яденето на портокали може също да вреди, ако приемът е в големи количества. Портокалите съдържат киселинност и тя, от своя страна, води до рефлукс. Това е често срещано състояние, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Когато тези случаи зачестят, могат да отключат редица други усложнения катохранопровод на Барет. Това е състояние, което благоприятства за развитието назлокачествени тумори, разстройство и др.

Соя

Друг хранителен продукт като соята също вреди при прекомерна употреба. Повишеният прием може да възпрепятства усвояването на желязо, което да доведе дожелязодефицитна анемия. Също така соята съдържа съединения, подобни на естроген, и продължителната ѝ консумация в немалки количества може да доведе до появата на рак на матката.

Риба тон

Колкото и вкусна и полезна да е рибата тон, съдържайки в себе си така необходимитеомега-3 мастни киселини, тя е и вредна, ако се хапва в големи количества. При прекомерен прием може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост.