Хлябът е едно от нещата, без които българинът рядко сяда на масата. Днес обаче ви предлагаме да пробвате картофен хляб. А ето и как се прави:
Съставки
300 г картофи
150 г пушен бекон
400 г брашно
1 стрък розмарин
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
3 с.л. зехтин
250 мл прясно мляко
яйце за намазване

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на кубчета. Сварете ги в тенджера с подсолена вода. Прецедете ги, върнете ги в тенджерата и ги захлупете.
Нарежете беконът на кубчета и ги запържете в добре загрят сух тиган до хрупкавост. Прецедете бекона през цедка, за да отстраните излишната мазнина. Затоплете леко млякото.
Изсипете брашното на плота и поръсете по края му солта. В кладенче поставете маята, захарта и черния пипер. Минете картофите през преса, направо върху брашното и останалите продукти. Добавете парченцата бекон, нарязания на ситно розмарин и зехтина. Омесете продуктите и добавяйте малко по малко топлото мляко. Омесете гладко тесто и го оформете на руло.
Намажете с мазнина дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и с хартия за печене. Поставете рулото от тесто във формата. Оставете хляба да втаса на топло 45 минути.
Разбийте яйцето и намажете хляба с него. Печете хляба в предварително загрята фурна на 200 градуса 30 минути.