Удоволствие за сетивата и душата! Опитайте тази приказно вкусна цветна панакота в чаша
600 гр. сметана 35%
1 с. л. желатин
150 гр. тъмен шоколад, нарязан
100 гр. бял шоколад, нарязан
30 гр. бонбони “Виолетки”, натрошени
за соса:
100 гр. замразени боровинки или пресни ягоди
100 гр. сладко от боровинки или малини
2 с. л. коняк
бишкоти или пурички за гарниране
Начин на приготвяне
1. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Белият шоколад и виолетките се слагат в купа. В друга купа се слага тъмният шоколад.
2. Сметаната се слага да заври. Добавя се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, за да се разтвори. Сметаната се разделя на две и с нея се заливат белият и тъмният шоколад в двете купи. Разбърква се, докато се стопят шоколадът и виолетките. Охлаждат се добре.
3. В студени чаши се сипва от тъмната шоколадова смес, закрепват се в хладилника под наклон, за да се втвърдят. Изваждат се и се налива от бялата смес. Ако се е сгъстила много, се слага на водна баня да се втечни. Отново се охлажда.
4. Боровинките се размразяват и се смесват със сладкото и коняка. С получения сос се заливат чашите и се поднасят с бишкоти или пурички.
5. Няколко бонбона "Виолетки” може да се разтопят върху хартия за печене или върху силиконово килимче във фурна, загрята до 200° С. Охлаждат се и се използват за гарниране.
Последвайте ни
0 Коментара: