Добрият външен вид на този десерт е едва ли не най-малко забележителното му качество. Щом изглежда така, представете си вкуса му и бързо се отправете към кухнята, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

600 гр. сметана 35%
1 с. л. желатин
150 гр. тъмен шоколад, нарязан
100 гр. бял шоколад, нарязан
30 гр. бонбони “Виолетки”, натрошени
за соса:
100 гр. замразени боровинки или пресни ягоди
100 гр. сладко от боровинки или малини
2 с. л. коняк
 бишкоти или пурички за гарниране

Начин на приготвяне

1. 
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Белият шоколад и виолетките се слагат в купа. В друга купа се слага тъмният шоколад.

2. Сметаната се слага да заври. Добавя се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, за да се разтвори. Сметаната се разделя на две и с нея се заливат белият и тъмният шоколад в двете купи. Разбърква се, докато се стопят шоколадът и виолетките. Охлаждат се добре.

3. В студени чаши се сипва от тъмната шоколадова смес, закрепват се в хладилника под наклон, за да се втвърдят. Изваждат се и се налива от бялата смес. Ако се е сгъстила много, се слага на водна баня да се втечни. Отново се охлажда.

4. Боровинките се размразяват и се смесват със сладкото и коняка. С получения сос се заливат чашите и се поднасят с бишкоти или пурички.

5. Няколко бонбона "Виолетки” може да се разтопят върху хартия за печене или върху силиконово килимче във фурна, загрята до 200° С. Охлаждат се и се използват за гарниране.